90 YILLIK ŞEKERCİ

“Nerede o eski Beyoğlu, kimseler kalmadı…” edebiyatı yapanlara duyurulur. Samimiyeti ve geleneksel ürünleriyle ‘Eski Beyoğlu’nun hatırasını ayakta tutan tatlı bir dükkân var. Envai çeşit lezzete ev sahipliği yapan Balık Pazarı’nın en eski esnafı Üç Yıldız’a uğrayıp; el yapımı lokumlarından, şekerlemelerinden tatmadıysanız, büyük kayıp!

Beyoğlu’nda rengârenk akide şekerleri, çeşit çeşit lokumlar, badem ezmesi ve çikolata satan bu dükkânın vitrininden yansıyan görüntü bir anda sizi yolunuzdan alıkoyar. Camekâna yapışıp kalırsınız. Şekeri çekici bulmayanların bile dönüp baktığına emin olduğum bu mekâna adımınızı atar atmaz ise 50 yıl öncesine gittiğinizi hissedersiniz. Sarı pirinç kapaklı kavanozların içinde duran çeşit çeşit şekerler adeta çiçek bahçesini anımsatır. Biz de bayramlarda ağzımızı tatlandıran “tatlı yiyelim tatlı konuşalım” felsefesinin başrol oyuncusu bu şekerlerin öyküsünü dinlemek için Üç Yıldız’ın yolunu tuttuk… Üç Yıldız’ın kurucusu olan Ahmet Fikri Dörtler, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra İnebolu’dan gelerek İstanbul’a yerleşir. İlerleyen zamanlarda Üsküdar’da meşhur şekerci Alptekinler’in yanına çırak olarak girer, usta olarak çıkar. Yıl 1926’yı gösterdiğinde ise şansı yaver gider, kardeşi ve arkadaşı ile birlikte Üç Yıldız’ı kurarlar. Maceraya 3 kişi atıldıkları için olsa gerek şekerlemeciye “Üç Yıldız” adını verirler. Zamanla işleri tek başına ele alan Fikri Bey, oğlu Feridun Dörtler’i (O da şu an işleri oğlu ile birlikte yürütüyor) işin başına geçirir. Galatasaray Lisesi mezunu ve eski bir Galatasaray futbolcusu olan Feridun Dörtler hala işinin başında ve bu nostalji kokan dükkanı yaşatmaya devam ediyor. Kıbrıs olayları ve mübadele döneminde Türkiye’den ayrılmak zorunda kalanların çocukluk anılarını süsleyen Üç Yıldız, şimdilerde ‘o’ çocukların torunlarını ağırlıyor. Beyoğlu’nun mozaiğine renk katan bu şekerlemeci dükkânı, farklı kültürlerden insanların da uğrak mekânı; Türkler, Rumlar, Ermeniler ve Museviler için vazgeçilmezler arasında…

“ALA”
Kapıdan içeri girdiğinizde sağ tarafta 180 yıllık bakır kaplar içerisinde sunulan reçeller hemen dikkat çekiyor. Renkleri hoş; kokusu ayrı bir çalım, müdavimleri ise hatırı sayılır sayıda. Tahinden helvaya, lokumdan reçele yok yok. İzmir taraflarında sakız reçeli olarak bilinen, kesin olmamakla birlikte Osmanlı’dan miras ‘Beyaz Tatlı’yı ise mutlaka tadın. Bergamotlu ve vanilyalı olmak üzere iki farklı seçeneği mevcut. Anlayacağınız sadece şeker ya da lokum imal etmiyorlar; unutulmaya yüz tutan lezzetleri de yaşatma çabasındalar… Yolunuz Duduodaları Sokağı’na düşerse Üç Yıldız’a uğrayın ve ağızda yağ gibi eriyen sakızlı lokumundan deneyin derim! Zaten tadına baktığınız tek bir ürün diğerlerinin lezzetine referans olacaktır…

AKİDE ŞEKERİ
Akide şekerleri; Osmanlı döneminde Yeniçerilere ay sonunda dağıtılan maaşlardan ve aralarında yapılmış akitin memnuniyetini ifade etmek üzere dağıtılan tatlıdır. Üç Yıldız’ın raflarında; bergamotlu, çilekli, naneli, portakallı, susamlı, güllü, limonlu ve tarçınlı çeşitlerini bulabilirsiniz.

Fotoğraf ve yazı: Dilara Gülşah Azaplar

 

Marmara Life sayı 95- Mart/Nisan 2016

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s