DURMA NECDET TIRMAN, KOŞ!

BİR ÇAN SESİ 4 ZİRVE                                                                                                                   Necdet Turhan yıllardır dağlara tırmanıyor, maratondan maratona koşuyor. Fakat diğer sporculardan “küçük” bir farkı var: Gözleri görmüyor. Bir çan sesinin peşinden, hiç görmeden buz seraklarını, kaya etaplarını, tozlu yolları aşıyor. Yani sizin anlayacağınız “Görmüyorsun, başaramazsın” diyenlere kulak asmayıp 5 kıtada 5 maraton koşup, 4 zirveye tırmandı, şimdi sıra 5.sinde! 23 yaşındayken başlayan kornea sorunları nedeniyle görme yeteneğini tamamen kaybeden Necdet Turhan, her şeye ve “Yapamazsın, imkansız, sen kafayı mı yedin?” diyen herkese rağmen motivasyonunu korumayı başararak atletizme ve dağcılığa gönül vermiş. O, hedeflediği “Beş kıtada beş maraton” hayâlini uzun uğraşlardan sonra gerçekleştirmiş bir babayiğit.

“VARSIN GÖRMESİN GÖZLERİM”                                                                                                 Üniversite yıllarında doğaya olan özlemi ODTÜ Dağcılık ve Kış Sporları Kolu’na taşıdı onu. “Varsın görmesin gözlerim” diyerek yoluna devam etti. Temel dağcılık eğitimlerini ODTÜ yıllarında alan Necdet Turhan, daha önceleri arkadaşlarının ayak seslerini takip ederken şimdilerde tırmanışlarını çan sesini izleme tekniği ile gerçekleştiriyor. Görme engelli milli sporcu bu tekniği 1992 yılında Ilgaz Dağı’ndaki bir etkinlik esnasında deneme yanılma yolu ile bulmuş. Zirve zirve dolaşarak, Asya’da 5137 m. Ağrı’ya, Afrika’da 5895 m. Kilimanjaro’ya, Avrupa’da 3500 m. Mont Blanc’e ve Amerika’da 4280 m. Sherman dağına tırmanışlarını gerçekleştirmiş. Onun için aslında zirveye ulaşmış olmak çok önemli değil çünkü; dağlar iniş ve çıkışları ile bir bütün olarak güzel! ODTÜ ile başlayan spor hayatını mezuniyeti sonrasında da devam ettirir Necdet Turhan ama dağlar daha belirgindir yaşamında. İlk Ağrı tırmanışı öncesinde koşmaya gittiği Bursa Atatürk Stadyumu’nda, master sporcular ile tanışır ve onlarla birlikte 2000 yılı Avrasya Maratonu’nun 15 km. etabına katılır. Avrasya Maratonu’na katılan ilk görme engelli olur, 2002 yılında Ağrı Zirvesi’ne ulaşan ilk Türk görme engelli olduğu gibi… Bir doğa tutkunu olarak dağcılığa başlayan Turhan :“Şimdi benim dağcılık yapmam için iki nedenim var” diyor; “Birincisi doğaya sevdalı olmam, ikincisi ise bir engelli olarak gerekli eğitimi aldıktan sonra pek çok şeyi başarabileceğimi göstermek. Ben okuldayken toplumsal bir mesaj vermek gibi bir amacım yoktu. Sadece doğayı sevdiğim için dağlara tırmanıyordum. Fakat fakülteyi bitirdiğim zaman sadece görme engelliyim diye diplomam hiç dikkate alınmadan santralde çalıştırıldım. Oysaki engelli insanlara da gerekli eğitim verildiği takdirde başaramayacakları şey yok. Ben bu deneyimimden sonra dağlara bir sosyal mesaj eklemiş oldum, ‘Engelliler de başarır’ diye.”

YAŞAM MARATONU                                                                                                                           Kimi zaman işinizin, kimi zaman sevdiğinizin, kimi zaman ise hayallerinizin peşinden koşarsınız, ya da bazen hepsini bir kenara bırakır koşmayı hayallerinizin baş tacı yaparsınız! Bir tutkudur koşmak, maceradır, heyecandır ama en önemlisi özgürlüktür. Maraton ise tüm bu duyguları bir arada yaşama arzusudur. Yapabileceklerinizin boyutunu gördükçe daha iyisini yapabilme hissi uyandırır, bağımlılık yaratır. İlk başlarda koşarken ciğerleriniz yanar, kalbiniz hızla atmaya başlar, ter içinde kalırsınız. Önceleri 1 km bile sizi zorlarken zaman içerisinde bu sayı katlanarak artar. Belki de en güzeli koşmak için özel bir alana ihtiyacınızın olmamasıdır, her yer parkur, her yer pisttir ruhu özgür olana! Necdet Turhan da ruhu özgür olanlardan biri, Avrasya maratonu sonrası uzun mesafe koşularına gönül vererek bu sporu yaşamının bir parçası haline getirmiş ve 2002 yılında New York Maratonu’nda yine bir ilki gerçekleştirerek ülkesini yurt dışında temsil eden ilk Görme Engelli Milli Atlet olmayı başarmış. Bu yıl 14. kez katılacağı Avrasya Maratonu’nun antrenman çalışmalarını Bursa’da gerçekleştiren Turhan, bir yandan da “Engelimiz bize engel değil” diyerek dünyada ilkler arasında yer alabilecek “Küresel Beş Kıta” projesinin son dağ etabı olacak olan Avustralya-Kosciuszko Dağı tırmanışı için destek bekliyor. Gerekli sponsoru bulduktan sonra bu hayalini de gerçeğe dönüştüreceğine emin olduğumuz Turhan’a şimdiden başarılar diliyoruz…

İLK AVRASYA KOŞUSU                                                                                                                   “Köprüden geçerken çok mutlu oldum, koşmak bana ayrı bir haz verdi. Koşarken özgürlüğü sonuna kadar hissediyorum. Avrasya Maratonuna ilk katıldığımda boğaz köprüsünün üstünden geçişimi hayal ettim ve bu mutluluk bana haz verdi. O sinerjinin içine düşmek beni cezbetti.” Bu sene yine Avrasya Maratonunda yerimi alacağım ve Açev (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) için koşacağım. 5 KITADA 5 MARATON 5 ZİRVE O dönemdeki Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Asaf Avcı ve Dünya Maratonlar Birliği Türkiye Temsilcisi Osman Atakan Tekin’in yer aldığı bir kafile ile Amerika’ya giden Necdet Turhan, New York’ta ilk kez 42 kilometre koşmuş, maraton koşmanın başarılabilir bir şey olduğunu görmüştür. 2005 yılında ise Türkiye Görme engelliler Spor Federasyonu Başkanı Mesut Dedeoğlu ile gideceği Japonya’da Dünya Körler Maratonu’nu koşarak ikinci kez milli olan Necdet Turhan’ın küresel projesinin başlığı içeriğini de yansıtmaktadır; “5 Kıtada 5 Maraton, 5 Zirve”

5 KITADA 5 MARATON 5 ZİRVE                                                                                                    O dönemdeki Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Asaf Avcı ve Dünya Maratonlar Birliği Türkiye Temsilcisi Osman Atakan Tekin’in yer aldığı bir kafile ile Amerika’ya giden Necdet Turhan, New York’ta ilk kez 42 kilometre koşmuş, maraton koşmanın başarılabilir bir şey olduğunu görmüştür. 2005 yılında ise Türkiye Görme engelliler Spor Federasyonu Başkanı Mesut Dedeoğlu ile gideceği Japonya’da Dünya Körler Maratonu’nu koşarak ikinci kez milli olan Necdet Turhan’ın küresel projesinin başlığı içeriğini de yansıtmaktadır; “5 Kıtada 5 Maraton, 5 Zirve”

 

Yazı: Dilara Gülşah AZAPLAR

 

Marmara Life sayı 93- Kasım/ Aralık 2015

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s