Küresel Ekonomide İstanbul’un Yeri

YÜKSEK BÜYÜME PERFORMANSI                                                                                                 İstanbul; güçlü ekonomik performansı, nitelikli emek gücü ve küresel pazarlara yakınlığı ile üst düzey şehir ekonomileri arasında yerini çoktan almıştır. Kent, uluslararası bağlantıları ve dinamik yapısıyla Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundadır. KPMG tarafından yayımlanan küresel yabancı yatırım değerlendirme raporunda yabancı yatı- rım çekme cazibesi açısından İstanbul, 2015 yılında en iyi 10 Avrupa şehrinden biri olarak değerlendirilmiştir. Knight Frank’in 2015 Servet Raporuna (Wealth Report) göre en az 30 Milyon Dolar servete sahip yüksek gelir grubundaki birey sayısının 1.153 olduğu İstanbul dünyada 29.sıradadır. Dahası, Ortadoğu’ da yaşanan Arap Baharı sürecinin bir sonucu olarak Türkiye bu bölgelerdeki yabancı yatırımcılar için de güvenli bir liman olma özelliğini güçlendirmiştir.

BİR BAŞARI MODELİ                                                                                                                                 Türk ekonomisi son yıllarda köklü bir değişim sürecinden geçmiştir. Ekonominin yapısal sorunlarının çözümüne yönelik uygulamaya konulan politikalar sayesinde, küresel mali krizin Türkiye ve İstanbul üzerindeki olumsuz etkileri çok sınırlı olmuştur. Brookings Institute tarafından her yıl yayınlanan Global Metro Monitor raporuna göre 2014 yılında 349 Milyar Dolar ekonomik büyüklüğü ile İstanbul, yaklaşık olarak Türkiye ekonomisinin % 40‘ına denk bir hacme erişmiştir. İstanbul tek başına ürettiği geliri ile dünyanın yaklaşık 130 ülkesinden daha büyük bir ekonomiye sahiptir. Türkiye ekonomisi eşi görülmemiş bü- yüme hızına tanıklık ederken, İstanbul büyümenin de motoru olmuş, 25 bin Dolar ile Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde kişi başı gelire ulaşmıştır. 2001 yılına göre kişi başına milli gelir 5 kat artmıştır. Türkiye İstatistik Enstitüsü verilerine göre yaklaşık 70 bin firmanın uluslararası ticaret alanında faaliyet gösterdiği İstanbul’da 2015 sonu itibarı ile 77 Milyar Dolar ihracat ve 118 Milyar Dolar ithalat gerçekleştirilmiş olup toplamda 195 Milyar Dolarlık bir dış ticaret hacmi yakalanmıştır.

GELİŞEN GÜÇLÜ EKONOMİ                                                                                                                    2007 sonrası yaşanan küresel mali kriz tüm dünyayı etkilemiş ve dünya ekonomilerinin negatif büyüme sürecini yaşadığı bu dönem çoğu ekonomist tarafından “Büyük Durgunluk” olarak adlandırılmaya başlamıştır. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yapmış olduğu araştırmalarda, 1993-2007 yılları arasında yılda ortalama %3,2 oranında büyü- yen dünya ekonomisi, 2008-2009 döneminde %2 oranında küçülmüştür. 2013 yılında Londra’da düzenlenen “Küresel Şehirler İnisiyatifi Konferansı”nda, son yıllarda %10 istihdam ve katma değer artışı gözlemlenen İstanbul’un 2007 yılından beri Avrupa’nın en dinamik şehri olduğu vurgulanmıştır. LSE European Metromonitor’ un çalışmalarında ise 2014 yılı içerisinde İstanbul’da %2,5 brüt katma değer artışı ve %6,6 istihdam artışı gözlemlenmiştir.

HAYAT PAHALILIĞININ OLMADIĞI KÜRESEL ŞEHİR: İSTANBUL                                           Şehirlerin yaşam kalitesi, yatırım ve yatırımcı çekmede önemli bir etkiye sahiptir. Mercer firması tarafından yapılan hayat pahalılığı araştırması dünyadaki en geniş kapsamlı çalışmalardan birisidir. 5 kıtada 207 şehri içeren ve satın alma gücündeki değişimi ölçümleyen araştırma kapsamında konut, ulaşım, gıda, eğlence, ev gereçleri vb. unsurları da kapsayan 200’ün üzerinde bileşen kullanılmaktadır. Araştırmaya göre, düşük maliyetli ama canlı kent yaşamıyla İstanbul hayat pahalılığı sıralamasında 99. sırada bulunmaktadır.

  • İstanbul’un Ekonomik Büyüklüğü 349 Milyar Dolar
  • İstanbul Ekonomisi Yaklaşık 130 Ülkeden Daha Büyük
  • İstanbul’un Dış Ticaret Hacmi 195 Milyar Dolar Kaynak: TÜİK, 2016
  • Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının raporlarına göre İstanbul yatırım yapılabilir şehirler sınıfındadır.
  • 2008 Küresel Finansal Krizi sonrasında en hızlı ekonomik toparlanmayı tüm dünya kentleri arasından İstanbul göstermiştir.

 

Yazı: Mehmet Onur Partal

 

Marmara Life sayı 97- Temmuz/Ağustos 2016

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s