KÜTÜPHANELER

Kütüphaneler sadece bir bilgi havuzu değildir, aynı zamanda toplumların düşünsel güneşidir. Kitaplar bu amaçla değerlendirildiğinde, kitaplığın da önemi artar. Aksi halde kitaplıklar, kitaptan bir mezarlığa dönüşür. Victor Hugo’dan ödünç alarak kulağınıza bir küpe takalım;  “Kitaplık kurmak, tapınak yapmak kadar kutsaldır.” Unutmayalım, unutturmayalım!

İSTANBUL’DA BİR HAZİNE; İSTANBUL KİTAPLIĞI                                                      Dünyanın sayılı şehirlerinden olan İstanbul hakkında hepimizin bilmediği birçok şey var. Masallara, destanlara konu olan bu şehir ile ilgili merak ettiğiniz her şeye 1990 yılında Çelik Gülersoy Vakfı tarafından kurulan İstanbul Kitaplığı’ndan ulaşabilirsiniz. İçerisinde İstanbul hakkında her şeyi öğrenebileceğiniz yaklaşık 10 bin eser var. Kütüphanede seyahatnameler, hatıralar, güzel sanatlar, biyografi, İstanbul’la ilgili şahsiyetlerin eserleri ve onlarla ilgili eserler, İstanbul rehberleri ve dergiler bulunmaktadır. İngilizce, Almanca, Osmanlıca ve Yunanca gibi çeşitli dillerde İstanbul ile ilgili kitapların bulunması özellikle turistlerin ilgi göstermesine yol açıyor. Şehrin belleği niteliğini taşıyan bu büyük arşiv öğrencilerin, akademisyenlerin, araştırmacıların, okuyucuların kolaylıkla faydalanabileceği bulunmaz bir fırsat. Alışılmışın dışında sıcak ve güzel bir ortama sahip 2 katlı kütüphane Sultanahmet’te bulunuyor. Aynı zamanda binanın camından insanı büyüleyen Ayasofya manzarası gözüküyor.

MİMARİSİYLE FANTASTİK; SEVAN NİŞANYAN KÜTÜPHANESİ                                        İçeri girdiğinizde sanki fantastik bir filmin sahnesindeymiş gibi hissedebilirsiniz fakat yanılıyorsunuz. Bu kütüphane İzmir’in Şirince köyüne 1 km uzaklıktaki Aziz Nesin Matematik Köyü’ne ait. 400 metrekare üzerine kurulmuş iki katlı bu taş yapı içerisinde 250 kişilik bir konferans salonu var. Bünyesinde felsefe, sanat ve matematik alanında kitaplar barındırıyor. Koleksiyon tamamlandığında 15 bin kitaba sahip olacak olan Sevan Nişanyan Kütüphanesi, hem mimarisi hem de işlevselliği açısından kapıdan girer girmez sizi kitap okuma isteğine sürüklüyor. Yolunuz İzmir’e düşerse uğramanızda, bu güzel kütüphaneyi görmenizde fayda var…

BİLGİ CENNETİ; HARVARD ÜNIVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ                                 Üniversitede bulunan hem öğrenci hem akademisyenler için bilimsel, sosyal, kültürel, yüksek lisans, doktora ve daha sayabileceğimiz birçok alanda araştırma yapmak için başvuracakları ilk yer kütüphanelerdir. Bu nedenle üniversite içerisinde bulunan kütüphanelerin arşivleri, bulundurdukları kitap sayısı önemlidir. İşte tüm bu imkanların bir arada olduğu bir kütüphane; Harvard Üniversitesi Kütüphanesi. Dünyanın en büyük akademik kütüphanesi olmasıyla birlikte bünyesinde 16 milyondan fazla kayıt bulundurmaktadır. 90’ı aşkın birimden oluşan kütüphane 1638 yılında Cambridge, Massachusetts’de kurulmuştur.

HER YAŞ İÇİN BURG WISSEM KALESİ                                                                       Almanya’daki Burg Wissem Kalesi hem müze hem kütüphane hem de eğitim ve araştırma merkezi. 1982 yılında Wilhelm Alsleben Vakfı tarafından kurulan müze birçok ülkeden, dilden 300’ü aşkın orijinal kitap illüstrasyonunu ve binlerce çocuk kitabını barındırıyor. İçinde okuma salonları, oyuncak odaları, arşivler olan bu müze hem yetişkinleri hem de çocukları okumaya teşvik ediyor. Özenle hazırlanmış camekanlarda farklı dönemlere ait önem atfeden kitapları görebildiğiniz bu müze kütüphane çocukların kendilerini bulabileceği aynı zamanda okuma alışkanlığının tohumunu atabilecekleri önemli bir yapı. Resimli kitap müzesi olarak açılan Burg Wisseam Kalesi zamanla yerel yönetimlerin desteği ile koleksiyonunu geliştirerek adını duyurmayı başarmıştır.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ KONGRE KÜTÜPHANESİ                                               1800 yılında kurulan, kitap ve raf sayısı bakımından dünyanın en büyük kütüphanesi kabul edilen Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, bünyesinde 150 milyon kaynak bulundurmaktadır. ABD’nin ulusal kütüphanesi kabul edilen bu yapı 1812 yılında tamamen harap olmuştur fakat Thomas Jefferson’un kütüphanesinde yer alan bütün kitapları buraya bağışlamasıyla yeniden büyümeye başlamıştır. Thomas Jefferson Binası, John Adams Binası ve James Madison Anıt Binası olmak üzere üç bölümden oluşur. Birçok zorluk atlatan, savaşa maruz kalan bu kütüphane yine de kapanmamış dünya için önem taşıyan bir yapı haline gelmiştir.

KÜÇÜK HALK KÜTÜPHANELERİ                                                                                      Amerika’nın her yerine hızla yayılan ‘Little Free Library’ 2009 yılında başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi. Küçük sokak kütüphanelerinin oluşturduğu bu proje sayesinde okuyucular istedikleri kitapları alırken, aldıkları kitap kadar kütüphaneye kitap bırakarak projenin dönüşümünü sağlıyor. Aynı zamanda tasarlanan kütüphaneleri evinizin önüne koymak istiyorsanız tasarımcılardan satın alıp projeye katkı sağlama şansını kazanıyorsunuz. Bu ve buna benzer projeler sayesinde evde kitabınızı unutmuş olmak sizi tüm gün kitap okumaktan alıkoymuyor.

Yazı: Dilara Özdeş

 

Marmara Life sayı 93- Kasım/ Aralık 2015

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s