3 SEMAVİ DİN İÇİN KUTSAL ŞEHİR KUDÜS

4500 YILLIK GEÇMİŞİYLE BURAM BURAM TARİH KOKAN, BİR ÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPARAK, TAŞ OYMA SANATININ EN GÜZEL ESERLERİNİ BÜNYESİNDE BARINDIRAN TARİHİ BİR YOL, KUDÜS…

Kudüs, tarihi ve dini mekanları, arkeolojik alanları ve müzeleri, sosyal ve kültürel aktiviteleri ile turizm açısından oldukça önemli bir alanı kapsıyor. Yıllık 3.5 milyon turist tarafından ziyaret edilen Kudüs, yaptığı yeni tanıtım projeleri ve çalışmalar ile turist sayısını arttırmaya devam ediyor. 3 semavi din tarafından kutsal sayılan Kudüs, sadece din turizmi değil, turistik geziler başta olmak üzere, iş ve konferans, sağlık, spor gibi bir çok alanda turizm kapasitesini arttırmak amaçlı yoğun çalışmalar yapıyor. Yetkililer gelen turist gruplarını her kategoriye özel farklı tanıtım kampanyaları ile spesifik çalışmalar yaparak cezbediyor ve mümkün olduğunca çok insana ulaşmaya, Kudüs’ün büyülü dünyasına daha fazla insan çekmeye çalışıyor. 2014 yılı verilerine göre %56’sı Hristiyan, %24’ü Yahudi, %3’ü Müslüman turistler olmak üzere 3.5 milyon kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

ÖLÜM KİLİSESİ                                                                                                                         Özellikle Hz. İsa’nın ölüme gittiği süreç olarak nitelendirebileceğimiz ‘’Via Dolorosa’’ yani ‘’Çile/Azap Yolu’’ başta olmak üzere çarmıha gerildiği inanılan ‘’Ölüm Kilisesi’’ “Meryem Ana Kilisesi’’ gibi mekanların Kudüs’te bulunması, gelen Hristiyan turist sayısını oldukça arttırmaktadır. Tıp ve sağlık açısından oldukça gelişmiş teknolojiye sahip olan İsrail, özellikle sağlık turizmi konusunda daha fazla turist çekebilmek amaçlı, oldukça kapsamlı paketler hazırlayarak, gelen turistlerin havaalanında karşılanmasından yolcu edilmesine kadar bütün hizmeti karşılıyor. Ayrıca dünyanın en yüksek tuz ve mineral oranına sahip ve Kudüs’e oldukça yakın mesafede bulunan Ölü Deniz’in büyük tanıtımları ile, alternatif tıp, masaj, terapi gibi hizmetlere meraklı turistleri de oldukça cezbetmekte… Gelen turistlerin verilerine baktığımız zaman en çok ziyaret edilen yerlerin başta ‘’Kamame Kilisesi’’ olmak üzere, Ağlama Duvarı, Zeytin Dağı ve Ölü Deniz olduğunu görüyoruz. İsrail Turizm Bakanlığı tarafından açılan internet siteleri başta olmak üzere, facebook, twitter gibi sosyal medya ortamlarında, gelen turistlerin ülkeleri de dikkate alınarak, stratejik şekildehazırlanmış tanıtımlar yapılmaktadır. Şehirde her gün yapılması planlanan sokak kutlamaları, festivaller, kültürel aktiviteler, dini bayramlar, konferanslar başta olmak üzere tarihi mekanların tanıtımı da her yılın başında belirlenen çeşitli kampanya sloganları ile güncellenerek, olabildiğince çok turiste ulaşılmaya çalışılıyor. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, Avrupa, Asya, Latin Amerika ülkelerinin birçok önemli şehrinde ‘’Danışma Büroları’’ açan İsrail Turizm Bakanlığı, bunun yanı sıra bu şehirlerin önemli Televizyon Programları, ünlü yazarları ve gazetecileri ile yıllık toplantılar, etkinlikler düzenleyerek, tanıtımı arttırmak için olabildiğince planlı çalışmalar yürütüyor.

100 ÜNLÜ YAZAR                                                                                                                             Yıllık 100’ün üzerinde dünyaca ünlü gezi, yemek ve dini konular hakkında yazan gazeteci ve yazarları ülkeye davet ederken, ücretsiz olarak hazırladığı Kudüs turları ile gezdirerek, bir yandan da turizm çalışmalarına önemli derecede katkı sağlamış oluyor. Örneğin; Hristiyan ve dini içerikli yazılar yazan gazetecileri Noel döneminde Kudüs’e davet ederek, daha etkileyici bir izlenim bırakıyor ve doğal olarak ünlü yazarlar o hafta köşelerinde Kudüs deneyimlerine yer veriyorlar. Bu özenle seçilmiş yazarların milyonlarca insana ulaşabilme kapasitesi göz önüne alındığında, oldukça az maliyetli bir tanıtım yöntemi olduğu aşikar… Hristiyan ve Yahudi turist sayısına kıyasla oldukça düşük olan Müslüman ziyaretçi sayısı, yıllık toplam turist sayısının %3’ü civarında. Türkiye’den yıllık yaklaşık 17.000 kişi tarafından ziyaret edilen Kudüs’e başlıca gidiş sebebi ise Müslümanların ilk kıblesi olan ‘’Mescid-i Aksa’’.. Özellikle Türkiye’deki acentalar ve havayolu firmaları ile son yıllarda önemli görüşmeler yapan yetkililer, sayıyı yıllık 100.000’e çekebilmenin yollarını arıyor. Bu sebeple Türkiye’den özellikle Umre ve Hacca gidişlerde öncelikli güzergah olmak isteyen Kudüs ile Türk acentalar anlaşmış durumda. Birçoğu Umre ziyaretleri programına Kudüs’ü çoktan eklemişken, Hac ziyaretleri öncesine de Kudüs durağını koymaya hazırlanıyor…

NOTLAR                                                                                                                                       *2014 verilerine göre Kudüs, 3.5 milyon turisti ağırladı.

*Turizm Bakanlığı tarafından ihtiyaç ve beklentilerine göre kategorilendirilen turist kitlelerine yıllık özel programlar hazırlanıyor.

*Aktif ve kitlelere özel sosyal medya kullanımı, turist sayısının artışında önemli rol oynuyor.

*Artık Umre ve Hac programlarında ilk durak Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa olacak…

*Kudüs’te yer alan arkeolojik yerleşimler dünyada en fazla araştırılan ve ünik olarak kabul edilen alanların başında gelmektedir. Yüzey araştırmaları, Kudüs ve çevresinde 12.000’den fazla arkeolojik ve kültürel yerleşim yeri tespit etmiştir.

KUDÜS TAŞI                                                                                                                               Kudüs’te yapılan bütün binaların dış cepheleri Kudüs Taşı ile kaplanmak zorunda. Bu kural aslında İngiliz mandası altındaki yönetim tarafından 1917 yılı itibariyle uygulamaya geçirilmiş, sonrasında ise tarihi ve kültürel yapıyı bozmaması amacıyla, bu yaptırıma devam edilmiştir.

OSMANLI İZLERİ…                                                                                                                           Eski şehrin sokaklarında, Roma Dönemi’nden kalma taşlar üzerinde adım atarken, Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait ve ince Osmanlı mimarisini gözler önüne seren hanlardan geçiyorsunuz.

Yazı: Serap Merve Doğan

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s