Sokaklardan, Buz Hokeyi Şampiyonluğuna…

ZEYTİNBURNU BELEDİYESİ BUZ HOKEYİ KULÜP BAŞKANI HALİT ALBAYRAK İLE ZEYTİNBURNU BUZ HOKEYİ TAKIMI HAKKINDA KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ YAPTIK. BUZ HOKEYİNİN ÜLKEMİZDE YAYGINLAŞMASI İÇİN GEREKLİ ÇABAYI GÖSTERDİKLERİNİ BELİRTTİ…

Zeytinburnu Belediyesi Buz Hokeyi Kulüp Başkanı Halit Albayrak ve ekibi 2009 yılında “Doğaya Destek Sizden Buz Pateni Biletiniz Bizden” projesiyle yola çıkarak, madde bağımlısı birçok cocuğun hayatını değiştiren projeye imza attı. Bu çocuklardan oluşan buz hokeyi takımının 2015 yılında Türkiye liginde 1. olması kendisini oldukça heyecanlandırmış. En büyük hedef ise Avrupa Şampiyonası!

Takım madde bağımlısı gençlerden oluşuyor. Bu fikir nasıl ortaya çıktı ?                     Evet. Projeyi geri dönüşüme destek amaçlı başlatmıştık, proje devam ederken spontane gelişen olaylar yaşadık, kapıdan kovsak bacadan girenler oldu. Bunların içinde madde bağımlısı, sokak çocukları yaklaşık; 20-25 civarı genç arkadaşımız vardı. Baktık çok istekliler, dedik ki, siz bundan sonra buraya saat 7’den sonra gelin istediğiniz kadar kayın. Böyle başladık, başlarında iyi antrenörler var ve arkadaşlarda da çok iyi bir potansiyel…

Buz hokeyinin madde bağımlısı gençlere ne gibi yararları oldu?                                       Bu arkadaşları kulüp bünyesine aldığımız zaman birer kimlik kartı verdik. Kimliklerin üzerinde Zeytinburnu Belediyesi yazıyordu. Kimliği tesise girerken kolaylık sağlaması için vermiştik ama arkadaşlar o kimlikle hayatlarında birçok imkandan faydalanmaya başladı. Kültür merkezine gitmeyen o gençler sırf o kimlikle girebileceği için gidip tiyatro izledi. Yani hayata olan bağımlılıkları artmaya başladı…

Hangi proje sonrası merkez açıldı?                                                                               Zeytinburnu Belediyesi olarak 2009 yılında “Doğaya Destek Sizden Buz Pateni Biletiniz Bizden” projesiyle yola çıktık. Bu proje kapsamında, geri dönüşebilir atık getirenlere yarım saatlik kayma hakkı vererek, bu projeyi sürdürdük.

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN BAŞARIYA…                                                                               2011-2012 yılında ligde sonuncu olduk. Bir sonraki sene ise birinci lige çıktık. Geçen sene süper ligde Türkiye 2.’liği elde ettik. Bu sene de çok sıkı bir çalışmayla Türkiye şampiyonu olduk. Takımımız şu an Avrupa Şampiyonlar ligine katılacak. Bizim hedefimiz grup liderliği. Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu 1991 yılında kuruldu. 1991 yılından bu yana da grupta liderliği alan takım olmadı. İnşallah bu sene bunu biz yapacağız, umut ediyoruz…

Türkiye’de buz hokeyi yaygın bir spor dalı değil. Bu sporu tanıtmak için ne gibi çalışmalarınız oldu?                                                                                                                         Hem Zeytinburnu Belediyesi hem de federasyon olarak sporun yaygınlaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu tesislerden yaklaşık elimizde 5 tane var. Kocaeli, İzmir, Ankara, Erzurum gibi… Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bunun sayısını dokuza çıkartıyoruz. Tekirdağ, Bursa, Kayseri sanırım bir de Antalya’da olacak. Çırpıcı Çayırı diye bildiğimiz İstanbul’un en büyük parkı olarak projelendirilen parkın içinde Zeytinburnu Belediyesi olarak buz hokeyi tesisi yapıyoruz. Yaklaşık 2000-2500 kapasiteli. Milli takıma Zeytinburnu’ndan sporcu çıkaracağımız günleri görmeyi hedefliyoruz…

Ülkemizde engelli vatandaşların sayısı oldukça fazla, onları spora yönlendirmek için yaptığınız çalışmalar var mı?                                                                                       Yaklaşık 40 tane Sevgi Evleri var. Haftada 3 kere antrenman yapıyorlar. Geleceğin hokeycilerini şu an Sevgi Evlerinden çıkartmaya çalışıyoruz…

NOTLAR                                                                                                                                             *Tesis 7 gün açık. Sabah 8’den akşam 8’e kadar.

*Giriş ücreti öğrenciler için 12, yetişkinler için ise 15 lira.

*Engelli vatandaşlar için Sevgi Evleri Mevcut

BUZ PİSTİNİN YAPIM AŞAMASI                                                                                                     Buz tabakası patenlerle hareket yapılınca bozuluyor. Her seans sonrası buz temizleme aracı 40 dakika süpürüyor, arkasındaki bir alet kazıyor diğer alet losyon dökerek pisti dümdüz hale getiriyor. Pistin senede 15 günlük bakımı oluyor. Buz tamamen çözülüyor, 15 günlük bakımdan sonra buz haline getirilip donduruluyor.

Yazı: Kübra Bal/ Fotoğraf: Akın Çeliktaş

 

Marmara Life sayı 90-Mayıs – Haziran 2015

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s