ÇANAKKALE BELEDİYE BAŞKANI ÜLGÜR GÖKHAN EĞİTİMDEN SİYASETE, KÜLTÜRDEN SPORA KADAR HEM ŞAHSİ HEM DE MESLEKİ HAYATINI ANLATTI, TÜRKİYE’NİN EN STRATEJİK BÖLGELERİNDEN BİRİ OLDUĞUNU SÖYLEDİĞİ ÇANAKKALE’Yİ DE KUCAKLAYICI BİR ÜSLUPLA TARİF ETTİ: “ÇANAKKALE HERKESİN MEMLEKETİ”
Çok sık rastlanmayan bir isminiz var, anlamı nedir? Ülgür; gür deniz demekmiş… Farsça kökenli bir isim, hoşuna gittiği için bana bu ismi annem koymuş. Nerden duyduğunu bilmiyorum, sağ olsun annem ender bir isim koymuş bana çok sık rastlamadım bu isme.
Sayın Gökhan, siyasetle ne zaman ilgilenmeye başladınız? Ankara Siyasal Bilgiler mezunuyum ama siyasete ilgim lise yıllarında başladı. 68 kuşağı dönemini yaşayanlardanım. Galatasaray lisesinde okudum, o dönem tanıştığım hocalarımdan özgür düşünceyi ve özgürce tartışabilmeyi öğrendim. Özellikle felsefe hocam bu konuda beni aydınlatan en önemli isimdir. Katolik papazı olan felsefe hocamla düşünce özgürlüğü üzerine tartışabiliyordum, bu durum beni çok etkilemişti.
Ailenizde başka siyasetçi var mıydı? Evet babam ve amcam vardı ama siyaseti milletvekilliği boyutuna taşıyan ben oldum. Onlar CHP parti başkanlığı yaptılar. CHP ile ilişkim 1987 yılında başladı daha önce fraksiyonel olarak siyasetin içerisinde hep yer aldım. Parti siyasetine ise daha sonra dahil oldum.
Çanakkale ile organik bağınız nedir? Çanakkaleliyim burada doğdum, babam Bayramiç’li annem Ezine’li.
Galatasaray Lisesi’nde okuduğunuzu söylediniz, bir hikayesi var mı? Evet, üzücü bir hikayesi var aslında. Dedem babamı okutmak istemiş bu yüzden İstanbul’a okula göndermeye karar vermiş. Ancak konu komşunun çıkardığı “oğlunu papaz okuluna gönderecek” söylentileri yüzünden vazgeçmiş, anlayacağınız toplum baskısına yenik düşmüş. Bu yüzden babam, ben okuyamadım sen oku dedi ve beni Galatasaray Lisesi’ne iyi bir eğitim almam ve yabancı dil öğrenebilmem için gönderdi.
Sizce siyasette sansasyonun rolü nedir? Suni gündem yaratarak topluma yanlış bilgi vermemek çok önemlidir. Toplumun yararına olan herşey kabul görebilir ama toplumu aldatacak hiçbir şey kabul edilemez. Kritik olan nokta yalan söyleyerek toplumun güvenini sarsmamaktır. Ben doğru söyleyen bir insan olarak hatırlanmak isterim, aynı şeyi düşünmeyebiliriz, savunmayabiliriz ama belki bir gün aynı noktada buluşuruz, yalan söylersem güveninizi sarsarım, insanların yalancı olmadığımı bilmeleri bana yeter. Ben günün adamıyım, bana zararı ve kötülüğü dokunacak insanlarla yakınlık kurmam. Ben peygamber efendimizin felsefesine uyuyorum. Kötü sözün olduğu yerde durmuyorum.
Sosyal medyanın siyasetteki yeri ve etkisi nedir? Sosyal medya hesabım var ve elimden geldiğince kullanmaya çalışıyorum. Doğru tespitler yapılırsa aslında güzel bir platform. Özellikle gençlerin ne düşündüğünü ne hissettiğini bu sitelerden çok net bir şekilde takip edebiliyorsunuz. Önemli olaylarda toplumun ne düşündüğünü okuyabilmek çok önemli.
Çanakkale aslında herkesin memleketi, herkesin bir parçası var bu şehirde. Bu şehrin manevi ruhunu gelen ziyaretçilere nasıl aksettiriyorsunuz? 36 ülkenin insanı var burada, burası herkesin memleketi. Bu şehir barışın memleketi. Evet geçmişte acı bir savaşa tanıklık etmiş olabilir ama esas olay bu savaşın kayıpları insanlara savaşın ne kadar gereksiz bir şey olduğunu gösterdi. Savaşın sonunda büyük kazanımlar elde edildi. Savaş, barışın gerekliliğini hatırlattı. Anadolu insanın mücadele verdiği topraklar buralar. Biz de buraya gelenlere bunu yansıtmaya çalışıyoruz.
Çanakkale’nin başkanı olmak size ne hissettiriyor? Burası çok kritik bir bölge Avrupa ile Asya’yı birleştiren içinden boğaz geçen bir şehir. İki ayrı medeniyetin birikimi ve Anadolu insanın birlikte mücadelesini verdiği topraklar. Bu topraklara yakışır bir şekilde gururla görevimi icra ediyorum…
Çanakkale ile ilgili projelerinizden bahseder misiniz? 12 yılda çok fazla şey yaptık. Alt yapı ve çevre ile ilgili çalışmaları bitirdik, yeni belediye binamız yapılma aşamasında, kordonu Barbaros’tan Kepez’e kadar uzatmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmaya devam ediyoruz. Rutin belediye işlerinin yanında bu şehri daha güzel yapabilmek için projelerimiz var ve hayata geçirmeye çalışıyoruz.
Kadına ve gençlere yönelik çalışmalarınız nelerdir? Sosyal yaşam evlerimizde haklar, okuma – yazma, el sanatları, sağlık eğitimleri gibi çalışmalar yürütüyoruz. Anneler sosyal yaşam evlerinde bu eğitimleri alırken, okul çağında olmayan çocukları da yan salonlarda uzmanlarla birlikte eğitsel çalışmalar yürütüyor. 0-13 yaş arası için Çocuk Kulübü Projemiz tamamlanmak üzere. 65 yaş üzeri hemşerilerimizin, özellikle kadınların faydalandığı Altın Yıllar Yaşam Merkezi yakında yeni binasında daha kapsamlı ve nitelikli hizmetlerini sunmaya devam edecek. Gençlerimiz için özellikle üniversite gençliğinin kent yaşamına uyumunu sağlamak üzere kurulan bir birimimiz mevcut. Gençler için tiyatro, müzik, bilimsel çalışmaları kapsayan etkinliklere mekan sağlayacak bir Gençlik Merkezi projesi planlarımız arasında, engelliler için de var olan çalışmalarımıza yenilerini katarak hız vereceğiz.
NOTLAR *Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN sosyal demokrat bir ailenin bireyi olarak 1950 yılında Çanakkale’de dünyaya geldi. Aldığı eğitimle çocukluğundan bu yana Atatürk İlkeleri ve Cumhuriyet’e, demokrasiye sıkı sıkıya bağlı olarak büyüdü.
*Kentte yalnızca siyasi kimliğiyle değil, işadamı olarak da katma değer ve istihdam yaratarak hizmet sunan Başkan GÖKHAN; ÇTSO ve Çanakkale Spor’un yönetici kadrolarında görev aldı, Rotary Kulüp Başkanlığı yaptı.
*“Barışın Kenti Uygar Çanakkale’yi Yaşatan ve Yöneten Belediye” vizyonuyla kentin tüm değerlerine sahip çıkmak, korumak ve geliştirmek adına büyük ve önemli uğraşlar verdi…
*Üniversite eğitimi için gittiği Ankara ona bundan böyle yaşamını paylaşacağı ve hayatının her alanında desteğini esirgemediği eşi Hale GÖKHAN’ la da tanışma fırsatı sundu…
*Başkan Gökhan, spora ve özellikle de futbola çok önem veriyor. Bir zamanlar Çanakkale Dardanelspor yöneticiliği yaptı. Şu an Galatasaray Spor Klübü Divan üyesi.
*Kendisi herhangi bir enstrüman çalmıyor ancak müzik dinlemeyi çok seviyor. En sevdiği enstrüman klarnet, en sevdiği sanatçı ise Bedia Akartürk.
*Sinemaya ve tiyatroya sık sık giden Başkan Gökhan, en son eşi Hale Hanım ile birlikte “Son Umut” filmini izlemiş.
“AİLEME AYIRDIĞIM ZAMANDAN FEDAKARLIK ETMEM” Toplumla temaslarının kesintiye uğramaması konusunda hassasiyetlerini dile getiren ve en çalışkan, fedakar yöneticiler olarak bilinen yerel yöneticilerin önemli bir kısmından farklı olarak Başkan Gökhan, aile hayatına ayırdığı vakit konusunda oldukça cömert. “Aile benim için önemlidir onlara ayırdığım zamandan asla fedakarlık etmem, eşimle haftanın bir günü mutlaka dışarı çıkmaya özen gösteririm. Birlikte sinemaya gideriz, seyahat ederiz. En son İspanya’ da Endülüs bölgesine gittik” diyen Başkan Gökhan; yoğun iş temposu içerisinde ailesine de gerekli zamanı ayırmaya gayret etmiş ve iş hayatı ile özel hayat arasında dengeyi sağlamış.
ORTAK DEĞERLERE İMZA ATTILAR Kadına ve onun toplum içindeki yerine büyük önem veren ve söyleşimize de eşi ile birlikte katılan Başkan Ülgür Gökhan eşi ile nasıl tanıştıklarını bize şöyle anlattı: “Fakültede tanıştık, aynı sınıfta okuyorduk. İlk yıl sınıf kalabalık olduğu için karşılaşmamışız ama bir gün kafede aynı arkadaş ortamında denk geldik. Ortak değerleri paylaştığımızı fark edince yakınlaştık ve sonra arkadaşlığımız sevgiye dönüştü. Mezun olduktan sonra askere gittim sonra hemen evlendik.”
Yazı: Dilara Gülşah Azaplar
Marmara Life sayı 89- Mart/Nisan 2015