HATTINI ÇİZEN ADAM

HASAN ÇELEBİ; KAĞIT BULAMAZ, MISIR KOÇANINI KURUTUR, EĞİTİM İÇİN İSTANBUL’A GELİR. ASLA PES ETMEZ, SABIRLA İCAZET ALIR. KENDİNİ ŞÖYLE ÖZETLER: BEN OKYANUSTA BİR TAHTA PARÇASIYDIM, DALGA VURA VURA BÖYLE BİR SAHİLE ÇIKARDI.

Azim, sabır, çok çalışma, çözüm bulma, mücadele etme ve hayallerinin peşinden gitme. Hepsi polyannacılık türü kitapların ortak özelliği ve klişe sözleri gibi görünebilir ama tüm bunları tek bir ‘hayat kitabında’ birleştiren bir isimden bahsedeceğiz size. Hasan Çelebi. Onun için yaşananlara bakınca ‘hayaldi gerçek oldu’ özetini çıkarmak mümkün. İbretlik, örnek gösterilecek yaşam mücadelesini ve başarı hikayesine gelin hep birlikte bakalım. Ve onu daha iyi anlayabilmek adına zaman zaman empati kurmaya çalışalım. 1937’de Erzurum’un Oltu ilçesinin İnci köyünde dünyaya gelir. 8 çocuklu bir ailenin oğludur. Okuma yazması yoktur. O dönem ülke yokluklar ve sıkıntı içerisindedir. İnci köyünde de okul ve öğretmen bulunmaz. İlim ve irfan sahibi bir şahsiyet gazeteleri köye getirip halk istifade etsin diye meydanda duvarlara asar. Hasan Çelebi bu gazeteler vasıtasıyla kendi gayretiyle okumayı öğrenir. Kağıt bulunmaz. Mısır koçanının iç kısmındaki yaprakları kurutur ve kağıt yapar. Dayısından Kuran-ı Kerim öğrenir, hafız olur. Kur’an tahsili için 1954’te İstanbul’a gelir. Ailesi karşı çıksa da o sevdasının peşinden gider.

TAŞÇI YUSUF’LA TANIŞMA

İstanbul’da 6 ay süren Arapça ve din dersleri sonrası müezzin olarak görev yapar. Taş ustası Yusuf Efendi ile tanışır. Yusuf Efendi kendisini izleyen bu adama “Mezar taşı mı yaptıracaksın?” diye sorar. O da yazılara ilgisi olduğunu söyler. Bunun üzerine Yusuf Efendi onu Hattat Hamid Aytaç’la tanıştırır. Ancak Hamid Bey, çok meşgul olduğunu belirterek ders isteğini kabul etmez ve öğrencisi Halim Bey’e yönlendirir. Halim Bey ilk dersinde Hasan Çelebi’nin kaleminden etkilenir. Ancak 4 ay sonra trafik kazasında hayatını kaybeder. Tekrar Hamid Bey’e gider ve birilerinin devreye girmesiyle derslere başlar. 1964’te başlayan macera Hamit Bey’in vefatıyla 18 yıl sürer. Çelebi’nin bir dersi 2 yıl sürer. Tam pes ettiği anda ikinci ders verilir. Yaklaşık 8 yıl sonra icazet alır. İkinci icazetini 1975’te Kemal Batanay’dan alır. Sonra kendi ders vermeye başlar. Hat sanatının bugünlere gelmesinde payı çok büyüktür. Kanada, Amerika, Afrika gibi dünyanın dört bir yanından hat sanatına ilgi duyanlar kapısını çalar. 2008 yılında Kültür Bakanlığı Sanata Hizmet Ödü- lü’nü, 2011’de de Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü alır. 90’a yakın icazet verir.

HASAN ÇELEBİ’YE GÖRE HATTATLIK

Çalışma çok önemli. Yetenekle orantılı olursa daha iyi olur. Benim yeteneğim yok, merakım var, sevgi var. Merak ve sevgi ile bu işi götürdüm buraya kadar. (İyi bir hattat olmak için günde 30 saat çalışmak gerek sözünün hatırlatılması üzerine) Konsantrasyonun ne olduğunu anlatmak istedim. Hattatlık bir kere insanın içine girdi mi çıkmaz. İçinizi kemirir ve dürter. Benim bu sanata olan aşkımla başlayan hikaye kendiliğinden yürüye yürüye oldu. Daha önce de söylediğim gibi. Ben okyanustaki bir tahta parçasıydım. Dalga vura vura böyle bir sahile çıkardı.

BAZI ESERLERİ VE ÇALIŞMALARI

» 1981’de İslam Konferansı Teşkilatı’nın yazılarını yazmak için Cidde’de görev yaptı.

» 1983’te Mescid-i Nebî’nin yazılarının tamiri için Medine’de bulundu.

» 1994’te “Hat Sanatında 30. Yıl” sergisini açtı.

» Sultanahmet Camii’nin restore edilen kubbe yazıları, Hırka-i Şerif Camii’nin kubbe yazısı; Cuma Mescidi, Kıbleteyn Mescidi ve Mescid-i Nebî’nin yeni yapılan kısımlarının bazı yazıları (Medine), 1986 Kuveyt’te İslam Tıp Merkezi’nin iç ve dış cephe yazıları, Hollanda’ da bir caminin kuşak yazıları, 1991 Pfortzheim Fatih Camii (Almanya), 1997 Yuhannesburg Cuma Camii (Güney Afrika), 1999 Almatı Merkez Cuma Camii ( Kazakistan) yazıları

Yazı: İsmail Doğan 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s