Girişimcilik: Sosyal Medyayı kullanırken dikkat edilmesi gereken 10 ALTIN KURAL

GİRİŞİMCİLER, SAHİP OLDUKLARI MARKALARI KÜÇÜK AMA KAYDA DEĞER NOKTALARA, BİR DİĞER İFADEYLE BAZI ALTIN KURALLARA DİKKAT EDEREK
BÜYÜTEBİLİRLER.

Sosyal medya, günlük yaşantımızda önemli bir yer tutmaktadır. Evden çıkmadan önce en az bir kere twitter hesabımızı kontrol eder, işe gittiğimizde Facebook’ta gezinirken
arkadaşlarımızın haftasonu nereleri ziyaret ettiğini merak ederiz. Akşam eve döndüğümüzde Instagram’da Arda Turan’ın Barcelona anılarını ve fotoğraflarını gözden geçirir, Linkedin’den ise son toplantıda tanıştığınız şirket CEO’sunu listemize ekleriz. Tabi YouTube ve Vimeo’nun önemini göz ardı etmeyelim. Türkiye-Izlanda maçında Selçuk Inan’ın muhteşem frikiğini insan bir kez daha izlemeden uyuyamaz.

Peki ya girişimciler sosyal medyanın bu gücünü nasıl kullanmalı? Sosyal medyada yeni açtığınız şirketinizin pazarlamasını dozu kaçırmadan takipçilerinizle nasıl paylaşabilirsiniz? Sıfır tecrübeyle bunları hemen başarmak tabi ki kolay değildir. Buradaki en önemli nokta sosyal medyanın temel unsurlarını anlamak ve kavramaktır. Sosyal medyada değersiz olmak yerine kalitenizi ve online bilgi paylaşımlarınızı artırmanız gerekir. Girişimciler, sahip oldukları markaları küçük ama kayda değer noktalara, bir diğer ifadeyle bazı altın kurallara dikkat ederek büyütebilirler.

1. Önce Dinlemeyi Öğrenin
Sosyal medya ve içerik pazarlamada başarı isteniyorsa öncelikle dinlemeyi ve az konuşmayı öğrenmek gerekir. Hedef pazardaki potansiyel müşterilerinizin online içeriklerini tek tek üşenmeden okuyun ve onlar için neyin önemli olduğunu keşfetmek için tartışmalara ve bloglara katılın. İşte bundan sonra onların gerçek hayatına nüfuz edebilir ve üreteceğiniz içeriğin veya ürünün onların hayatına nasıl değer katabileceğini anlayabilirsiniz.

2. Uzmanlaşın
Türkiye’de işsizliğin ana tema olarak alındığı açık oturumlarda konu dönüp dolaşır “nitelikli eleman veya uzman” eksikliğine gelir. Herşeyi az bilen ama birşeyi uzmanlıkla yapamayan bir kitle gibi görünürüz. Sokak diliyle “Ne iş olsa yaparım abi” kıvamındayız. Güçlü bir marka oluşturmak amacıyla “kendi sektörüne ve hedef kitlelere yönelik sosyal medya ve içerik pazarlama stratejilerine odaklanmak”, herkese ulaşmak için geniş ama etkisiz bir strateji izlemekten her zaman daha iyidir. Bir girişimcinin kendi ürünü hakkında yeterli bilgiye sahip olması yetmez. Bunu sosyal medya diliyle nasıl pazarlaması gerektiğine odaklanmalı ve bu alanda uzmanlaşmalıdır.

3. Sabır, Sabır, Sabır…
Sosyal medya ve içerik pazarlama konusunda hemen ilk gecenin ardından başarı ve zafer elde etmek çok zordur. Elbette okyanusta küçük bir kıvılcım gibi parlarsınız. Fakat asıl başarı bunun sürdürülebilir olması, uzun vadeye yayılması ve pes etmemektir.

4. Kaliteyi Ön Planda Tutun
Nitelik, nicelikten daha önde gelir. Çok takipçiniz var diye hemen havaya girmeyin. Sizin içeriklerinizi okuyan, paylaşan ve konuşan 500 online takipçinizin olması, sizinle ilk iletişimden sonra kaybolan ve ilgisiz 100 bin arkadaştan daha iyidir.5. Domino Etkisi
Takipçilerinizle çok kaliteli ve muhteşem bir paylaşımda bulunduğunuzda şunu aklınızdan çıkarmayın ki takipçileriniz de kendi takipçileri ile Twitter, Facebook, Linkedin, Instagram başta olmak üzere bir çok platformda bunu paylaşacaktır.

Bu yeni paylaşım ve girdiğiniz içeriğin geniş kitleler tarafından konuşulur hale gelmesi sizin Google başta olmak üzere birçok arama motorunda en üstlerde yer almanızı sağlayacaktır. Bir süre sonra yüzbinlerce insan Google’a bazı temel keyword’leri girerek size online olarak ulaşmaya çalışacaktır.

6. Popüler İnsanlarla İşbirliği Yapın
Rahmetli Kemal Sunal’ın oynadığı 100 Numaralı Adam filminde bir beyaz eşya firması halkın güvenini kazanan Şaban’ı, kendi reklam filminde ürünlerini daha kolay pazarlamak için oynatıyordu. Evet belki pazarlanmaya çalışılan ürünler kalitesizdi ama halk Şaban’a olan güveni dolayısı ile ürünlere ilgi gösteriyordu. Girişimciler de piyasada yer edinmek ve ürün ve hizmetleri konusunda geniş kitlelere ulaşmak yerine toplumun etkili isimleri ile etkileşimlerini artırmalı ve onların gücünü kullanmalıdırlar. Eğer bu önemli ve toplumun önde gelen isimlerinin ilgisini sosyal medyada çekebilirseniz, onlar da sizin paylaşımlarınızı kendi takipçileri ile paylaşacaklardır. Böylece ürün ve hizmetleriniz ile kendinizi bir anda büyük bir kalabalığın önünde bulabilirsiniz.

7. Paylaşımlarınıza Değer Katın
İnternetin başına oturup sadece kendi ürünlerinizi tanıtıcı materyaller paylaşırsanız insanlar sizi sıkıcı bulur ve dinlemekten vazgeçer. Takipçileriniz için değer ifade eden paylaşımlarınızın olması gerekir. İlgi çekici içerik paylaşarak toplumun gönlünde yer
edinmiş kişilere nüfuz edin ve onlarla iletişiminizi artırmaya odaklanın. Yeri ve zamanı geldiğinde bu kişiler, işinizle ilgili detayları ağızdan ağıza yaymak suretiyle sizin için eşsiz bir katalizör görevi görebilirler.

8. Bir Varmış Bir Yokmuş…
İçerik paylaştıktan sonra bir tembellik çöker üstümüze ve bir süre etrafta görünmeyiz. Ortalıktan kaybolmayın! Devamlı olarak yeni paylaşımda bulunun ve sohbetlere katılın. Online takipçileriniz maymun iştahlı olabilir ve haftalarca yeni içerik sunmadığınızı
fark ettiklerinde sizi gözünüzün yaşına bakmadan silerler.

9. Karşılık Verin
Şark Bülbülü filminde Kabadayı Abimiz, stresli olduğu zamanlarda “Bana Mazlum’u getirin” der ve gelen kişiye meydan dayağı atarak rahatlamaya çalışırdı. Fakat Kabadayı Abimiz nedeni belli olmamakla birlikte stresini tam atamazdı. Ne zaman ki Kemal Sunal’ı yanına çağırır ve ona da aynı dayağı atmak istediğinde karşılık verildiğini görür, işte o vakit “Bırakın dokunmayın, çok iyi bu, karşılık da veriyor” der. Siz de sadece kendi içeriklerinizin başkaları tarafından paylaşılmasını ve konuşulması beklemeyin. Zamanınızın bir kısmını başkalarının sosyal medyada paylaştıklarını yayarak ve onlar hakkında konuşarak harcayabilirsiniz. Böylece sizi takip edenlerle karşılıklı bir etkileşime girer ve güven tesis etmiş olursunuz.

10. Ulaşılabilir Olun
Size online olarak ulaşmak isteyen kişiler olabilir ve olacaktır da. Bunları göz ardı etmek veya sorulan soruları cevapsız bırakmak gibi bir gaflete düşmeyin. Sosyal medyada pazarlama başarısının yolu her zaman yeni bağlar kurmaktan geçer. Bu sebeple, size ulaşmak isteyenleri kesinlikle cevapsız bırakmayın.

NOTLAR

*TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİLERİN %38’İ SOSYAL MEDYAYI KULLANIYOR.

*GOOGLE’DA BİR SANİYEDE YAPILAN ARAMA SAYISI: 51 BİN

*YOUTUBE’DA 1 GÜNDE İZLENEN VİDEO SAYISI: 9 MİLYAR

*TÜRK GİRİŞİMCİLERİN SADECE %29’U ERP, CRM VE SCM BENZERİ YAZILIM KULLANIYOR.

*YAZILAN GÜNLÜK BLOG SAYISI: 4 MİLYON.

Yazı:Mehmet Onur Partal

Bu yazı Marmara Life Sayı 93’de yayımlanmıştır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s