invest in turkey

HAYALDİ GERÇEK OLDU: INVEST IN ISTANBUL

Yıllardır gerçek anlamda tek pencereden yatırımları neticelendirecek bir yapının özlemi çekiliyordu. Invest in İstanbul adıyla kurulan yeni hizmet merkezi, bir yabancı yatırımcının tüm işlemlerini tek noktadan tamamlamayı hedefliyor.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından 2017 yılı için toplam global yatırım miktarının 1.8 trilyon dolar, 2018 yılı için ise 1.85 trilyon dolar olması beklenmektedir. Fakat bahsedilen bu rakamlar hala 2007’de elde edilen zirvenin gerisindedir. Türkiye, 2017’nin ilk 5 ayında geçen yılın aynı periyoduna göre %11.2 artış kaydederek yaklaşık 4.8 milyar dolar yabancı yatırım çekmiştir.

YABANCI YATIRIMLARI NASIL KATLAYABİLİRİZ?
Ülkemizin uluslararası platformda yatırım destek ve tanıtım hizmetlerini üstlenen Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, önemli başarılara imza atmaktadır. Fakat bu başarıları artırmak için bu kurumu tamamlayıcı mekanizmaların ivedi biçimde hayata geçmesi gerekmektedir.

YABANCI YATIRIMCILAR TÜRK BÜROKRASİSİNDEN ŞİKAYETÇİ!
Uluslararası yatırımlar bağlamında karşılaşılan sorunların en önemlisi ülkemizdeki bürokratik süreçlerin yoğunluğu ve hantallığıdır. Uluslararası yatırımcılar; vize alma sürecinden başlayarak oturma izni, işyeri tescili, vergi kaydı, SGK işlemleri, çalışma izni, imar ve yapı izin ve ruhsatlarının yanı sıra yerel yönetimler aracılığıyla işyeri açma ruhsatlarını temin etmek için sayısız aşamayı geçmek durumunda kalmaktadırlar. Bu aşamalar esnasında sayısız belgenin ilgili kurumlara temin edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, yabancı yatırımcılarda bürokrasiden kaynaklanabilecek “yatırımdan vazgeçme/farklı yatırım destinasyonları tercih etme” eğilimi meydana gelebilmektedir.

BÜROKRASİNİN İLACI GELDİ: INVEST IN ISTANBUL
Dünya Bankası tarafından her yıl düzenli olarak yayımlanan Doing Business 2017 raporuna göre Türkiye, 190 ülke arasında kolay iş yapabilme endeksinde 69., işyeri açma endeksinde ise 79. sırada yer almaktadır. Türkiye’de ancak 6,5 günde bir işyerinin açılabildiği ifade edilmektedir. Bu sürenin daha makul seviyelere indirilmesi maksadıyla İstanbul Kalkınma Ajansı, Yatırım Destek Ofisi vasıtasıyla İstanbul’da iş kurmayı planlayan uluslararası yatırımcılara destek olmak, iş yapma ve yatırım ortamının geliştirilmesine katkı sağlamak hedefiyle, ilgili paydaşların bir araya geldiği ve yatırımcıya tek elden hizmet sunan bir platform (Invest in Istanbul) oluşturmuş; kurumlar arası koordinasyonu sağlamıştır. Bu kapsamda İstanbul’da kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği tesis etmek ve ortak çalışmalar yapmak amacıyla İstanbul Kalkınma Ajansı’nın koordinatörlüğünde; İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası’nın ortaklığı ile “Invest in Istanbul” adıyla yeni bir hizmet merkezi faaliyete geçmiştir. Bu yeni yapıya, Göç İdaresi İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) de destek vermektedir.

BAŞBAKAN YILDIRIM, INVEST IN İSTANBUL’UN RESMİ AÇILIŞINI YAPTI
Uluslararası yatırımcılara hizmet verecek olan Invest in Istanbul’un resmi açılışını Başbakan Binali YILDIRIM 21 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirdi. Kurdele kesim töreninde Başbakan YILDIRIM’a Başbakan Yardımcısı Nurettin CANİKLİ, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TÜFENKÇİ, Kalkınma Eski Bakanı Cevdet YILMAZ, İstanbul Valisi Vasip ŞAHİN, İTO Başkanı İbrahim ÇAĞLAR, İSO Başkanı Erdal BAHÇIVAN ile birlikte özel sektör, sivil toplum ve kamunun üst düzey yetkilileri eşlik etti.

Yabancı yatırımcıların kamu kurumları nezdindeki sekiz işlemi doğrudan yapabilecekleri Invest in İstanbul’un açılışında konuşan Başbakan YILDIRIM, “Investin İstanbul yatırımların yapılması için tek pencereden hizmet verecek. Bürokrasiyi azaltacak. Böylece İstanbul daha çok yatırım alacak” dedi.

HANGİ HİZMETLERİ SUNUYOR?
Invest in Istanbul bünyesinde yatırım ve tanıtımın yanı sıra ikamet izni, çalışma izni, işyeri tescili, vergi kaydı, SGK işlemleri, işyeri açma ruhsatı, imar izni ve yapı ruhsatı gibi konulardan sorumlu bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı bir hizmet noktası oluşturulmuş olup uluslararası yatırımcılara bilgilendirme, yönlendirme ve temel işlemlerin neticelendirilmesi desteğinin verilmesi hedeflenmektedir.

ŞİMDİYE KADAR NELER YAPILDI?

İstanbul Fact Sheet, 10 Farklı Dilde Yayına Hazır
Özellkle yabancı yatırımcılara yönelik olarak İstanbul’un yatırım ekosistemini
farklı bir bakış açısıyla yansıtan “Istanbul Fact Sheet” kitapçıklarında İstanbul’a dair ekonomik, sosyal ve kültürel istatistiklerin yanı sıra dünyanın diğer metropolleri ile kıyaslamalar yer almaktadır.

Uluslararası Yatırımcılar için Taslak Form Geliştirildi
Yerli ve yabancı yatırımcılar, iş yeri açma süreçlerinde birçok kamu kurumu ile muhatap olmakta; online veya fiziki olarak sayısız form doldurmaktadır. Bu doğrultuda aynı bilgiler birçok kamu kurumu tarafından talep edilmektedir. Talep edilen bilgilerin tekrarını azaltmak bağlamında tüm kamu kurumlarının sağladığı dokümanlar bir araya getirilmiş olup kurumların talep ettiği bilgilerin tekrar etmemesi amacıyla ortak form geliştirilmiştir. Taslak hali hazırlanmış olan ortak form, ilgili kurumların bir araya getirilmesi ve üzerinde detaylı çalışılması neticesinde Türkçe ve İngilizce olarak çift dilde dizayn edilmiştir.

 

Yazı: Mehmet Onur Partal

*Bu yazı Marmara Life 2017 Temmuz-Ağustos sayısında yayımlanmıştır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s