Motor sesinin çıkardığı uğultu size hayatta kalma duygusunu anımsatıyorsa ya da adrenalin ve hız tutkunuysanız, ilgilenmek isteyeceğiniz belki de ilgilendiğiniz bir spor dalı biliyorum. Ralli…
İnsan, aslında doğumundan itibaren zamana karşı yarışan bir canlıdır, rallide de aynı şekilde zamana karşı yarışmak söz konusu, tek farkı dört teker üstünde iki kişi olmanız. 124 yıldır dünya çapında düzenlenen ralli yarışlarından biri olan Avrupa Ralli Şampiyonası, 7 yıldır ülkemizde gerçekleştirilmiyordu, bu kadar aradan sonra tekrar ismini listeye yazdıran Türkiye, Eylül 2018’de Marmaris’in kapılarını hız tutkunlarına açacak…
İLK VİRAJ NEREDE ALINDI?
Otomobil sporlarının tarihi aslında çok eski yüzyıllara dayanıyor. İnsanlığın doğasındaki rekabet ruhu ve bir yere rakibinden daha kısa sürede gitme isteği ralli sporunun doğmasındaki en büyük etkenler arasında. 1894 yılında düzenlenen ilk yarış ve 1898’de yapılan ilk pist yarışından sonra bu spor dalı dünyada ses getirmeye başlıyor. Kimi zaman asfalt yollarda kimi zaman toprak yolda, türlü arabalarla gerçekleştirilen ralli sporu, bu yıl Türkiye’nin özellikle turizm alanında kendini dünyaya tanıtmış şehri Muğla’da gerçekleştirilecek. Muğla’nın Marmaris ilçesinde yeşil ve mavinin buluştuğu benzersiz güzellikteki etaplarda gerçekleştirilecek olan yarış için hummalı bir çalışma söz konusu. 2011 yılından beri Dünya Ralli Şampiyonası’na ev sahipliği yapmayan Türkiye’nin tekrar listeye girmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nu (TOSFED) ortak bir çalışma yürütüyor. Geçtiğimiz Ekim ayında prova niteliğinde düzenlenen Marmaris Rallisi ile Türkiye, komisyondan geçmeyi başardı ve rakibi olan Yeni Zelanda, Hırvatistan, Japonya, Şili, Kenya ve Güney Afrika’yı geride bıraktı. Aynı zamanda Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) yarışan fabrika takımlarının mühendis ve yetkilileri yarış provasına katılarak gerekli bilgileri topla- yarak hazırlıklara başladı.
HAYRANLIK YARATAN ETAPLAR
WRC organizatörleri geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye’ye gelerek yarışın düzenleneceği etapları ziyarette bulundu. Marmaris’te seçilen etaplara hayran kalan organizatörler, çizilen rotanın yarışa çok uygun olduğu ve rekabetçi olduğu kanısındalar. Marmaris, yarışmacıların yanı sıra izleyicileri de hem doğa hem de heyecan açısından doyurmak için yarış zamanını bekliyor.
DÜNYA LİDERLERİ TÜRKİYE’YE GELİYOR
Büyük spor organizasyonları, geçmiş yıllarda ülkeler için ciddi bir masraf olarak görülürken özellikle son yıllarda gelişmekte olan ülkeler tarafından ev sahibi olabilmek için birbirleri ile yarıştıkları bir sektör haline geldi. Çünkü önemli boyuttaki organizasyonlar ülkelerin altyapı, üst yapı, turizm tesisleri, ekonomik gelişimleri, tanıtımları için önemli bir fırsat oluşturmakta. Uluslararası spor organizasyonlarını izlemek veya katılmak için dünyanın çeşitli yerlerinden insanlar seyahat etmekte. Bu seyahatler sonucunda da ekonomik etkileşim yaşanmakta. Bu sebeple uluslararası spor organizasyonları küresel boyutta bir öneme sahip. Turizmin ekonomik öneminin anlaşılması ile beraber evrensel organizasyonlara kolları sıvayan Türkiye ise otomotiv üretimi ve satışı açısından oldukça önemli bir pazar. 2016 yılında milyonlara ulaşan satış oranı ve spora olan ilginin artması sebebiyle WRC takvimine geri dönmeyi başardı. Hem bu durum hem de İsveç, Arjantin, Finlandiya gibi ülkelerin yanında yer alması, otomobil üreten firmalara seri üretim bazlı modellerini yarıştırarak kendilerini kanıtlayabilecekleri bir rekabet ortamı sunuyor. Böylece Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı bu yarış, otomotiv camiası tarafından da desteklenerek, memnuniyetle karşılanıyor. Bunun yanı sıra 228 ülkede, 132 ayrı televizyon kanalında yer alacak olan WRC; yurt dışından gelen katılımcılar ve izleyiciler sayesinde yapıldığı bölgeye spor turizmi açısından büyük katkı sağlayacak. Ayrıca 2016 yılı verilerine göre WRC TV ve Red Bull TV’den yapılan dünya çapında yayınların izleyici kitlesi 700 milyonu bulmakla beraber, dünya genelinde yapılan yayın saati 12.000’den fazla. Düzenlenecek şampiyona, Türkiye otomobil sporlarına büyük bir ivme kazandırmasının yanında 2018 yılında düzenlenen en büyük spor organizasyonu olacak ve diğer büyük organizasyonlara kapıların açılması konusunda anahtar konumunda… Nefeslerin tutulup beklendiği bu yarışa 6 aydan daha kısa bir süre kaldı ve siz hala virajı alamadınız mı?
Kutular
Türkiye’nin İlk Yarış Arabası
Türkiye’nin ilk yerli yarış arabası Volkicar, 2008 yılında Volkan Işık tarafından temelleri atılan ve 2011 yılından bu yana pistlerde olan bir araç. Motoru dışında geri kalan tüm aksamı Türk yapımı olan araç, şimdiden 6 ülkeye ihraç edilmiş durumda.
Dünyanın En Tehlikeli Yarışı
Dakar Rallisi dünyanın en tehlikeli ralli yarışı olarak geçiyor. Parkur, yol olmayan ya da çok kötü durumdaki yollardan oluşuyor ve yarış için araçlar rallilerdeki değiştirilmi sedanlar yerine gerçek yol dışı araçlarından seçilmektedir. 17 etaptan oluşan yarışın en uzun etabı 800 km’den fazladır. Maceraperestlerin bulunmaz bir fırsat olarak gördüğü yarış her ne kadar ilgiyle karşılansa da 1978 yılından itibaren 30 yılda 56 kişi hayatına kaybetmiş ve birçok kişi de yaralanmıştır.
Yazı: Dilara Özdeş
*Bu yazı Marmara Life Mart- Nisan sayısında yayımlanmıştır.