Kahvenizi Damak Tadınız Belirlesin

KENDİNLE BAŞ BAŞA KALMAK İSTEDİĞİNDE, YAPTIĞIN İŞ HER NEYSE MOLA VERDİĞİNDE, ARKADAŞLARINLA RUTİN BULUŞMALARINDA YA DA ÖZEL BİR ANINDA HEPİMİZİN YARDIMINA KOŞAN SİHİRLİ CÜMLE: BİR KAHVE İÇELİM Mİ?

Kahve içmek istemenin her zaman bir bahanesi vardır. Kısacası her durumun yanına; hem tatlısına hem tuzlusuna gider. Yakın zamana kadar hatta belki şu anda bile çoğumuz hali hazırda bulunan granül kahveleri içmekteyiz. Eğer siz de hali hazırdaki endüstriyel kahvelerden içmek istemezseniz 3. dalga, yeni nesil veya kişiye özel kahvecilik diye adlandırılan akımla tanışma vakti gelmiş demektir. “Peki, nedir bu üçüncü dalga kahvecilik” diye merak ediyor ve Türkiye’nin ilk 3. dalga kahve dükkânı Drip CoffeeIst’in kurucularından Sinan Eryentur’a soruyoruz, o da durumu şöyle izah ediyor. “3. dalga kahvecilik birkaç sacayağından oluşan bir akım. Birincisi nitelikli kahve çekirdeği, ikincisi kahve çekirdeğinin çok iyi bir kavurucu tarafından kavrulması ve üçüncü olarak da misafirin arzu ettiği demleme metotlarından biriyle, o anda öğütülen kahveyi, doğru su miktarı ile demlemek. Aslında bu akıma kişiye özel kahvecilik demekte fayda var.Çünkü hem aparat bazlı demleme metodunu hem de bu demleme metodunda kullanılacak kahve çekirdeğini siz belirliyorsunuz.”

Türkiye’nin İlk ‘Yeni Nesil’ Kahvecisi
Kadıköy, Beyoğlu, Şişli, Fatih hatta Türkiye’nin her yerine dalga dalga yayılan bir akım var; “Yeni Nesil Kahvecilik…” Bu akımın öncüsü sayılan Drip Coffeeist ise 2013 yılından beri  farklı seçeneklerdeki demleme yöntemleri ve kahve çekirdekleriyle size içmek istediğiniz kahveyi vadediyor.

İlk yeni nesil kahve dükkânı olmasının yanı sıra kendi kahve çekirdeğini ithal eden ve kavuran ilk dükkân. Hario Sommelier, Silverton, Chemex, Belgian Syphon, Japanese Syphon, Hario Drip V60, Nel Drip, Aeropress, Nitro Cold Coffee ve Cold Brew gibi farklı demleme metotları ve Kenya, Etiyopya, Tanzanya, Uganda, Nikaragua, El Salvador, Kolombiya, Meksika, Brezilya, Endonezya, bazen Yemen ya da Küba da olmak üzere 11 farklı kahve çekirdeği ile tadı özel, saf ve güçlü kahveler yapıyor. Yıllardır gerek çözünebilir kahve, gerekse zincir dükkânlarda yapılan kahvelere nazaran bir zanaat olan yeni nesil kahvecilikte dikkat edilmesi gereken noktalar ise Sinan Bey’e göre şöyle; “Kahve çekirdeğini kavurma işleminden anlatmak gerekirse çekirdek hasadını, hangi bölgeden alındığını ve bölgenin iklim koşullarını bilmek çok önemli. Çünkü kavurma stili bunlara göre farklılık gösterebiliyor. Bu bilgileri toplayarak kavurma yöntemini belirlemek gerekiyor. “Alt tarafı kahve çekirdeği işte hepsini aynı yöntemle kavurabilirsiniz” derseniz yanlış olur, burada alınan verim de kavurucunun ne kadar yetenekli olduğuyla doğru orantılı. Biz hemen hemen 10 günde bir kavurma yapıyoruz, bu günleri takip etmek de çok önemli; çünkü kahvenin bayatlamaması gerekiyor. Yaklaşık 10 günde 150 kg kavrulmuş kahve tüketiyoruz. Demleme aşamasında kullanılan aparatların çoğu 1850-1900 yılları arasında kullanılmış zaten. Hatta Uzak Doğu’da bunların birçoğu evlere kadar girmiş. Aslında şu an yaşadığımız bir geriye dönüş ve yeniden kişiye özel demleme metotları olarak ortaya çıkan şeyler. Dünyanın her yerindeki demleme tekniklerini takip ediyorum, kendimize ait bir metodumuz yok fakat bazı tavsiyelerimiz oluyor.”

Bir Kahve İçelim mi?
Türkiye’de kahve çekirdeği ve kahve ekipmanları anlamında yeni nesil kahve kültürüne yön veren Drip Coffeeist’e göre herkesin bir damak tadı var. Bu mottodan yola çıkarak Türkiye’deki kahve severlerin de kaliteli kahve içmeyi hak ettiği düşüncesiyle zincir kahve mağazalarının ötesine giderek nitelikli kahve ve beş duyumuza hitap eden sunumlar hazırlıyor. Eğer siz de damak tadınıza uygun kahveleri keşfetmek isterseniz Drip CoffeeIst’ın Şaşkınbakkal ve Asmalımescit olmak üzere 2 şubesi var. Belki kahve içmek dışında Asmalımescit şubesinde yapılan Work Shoplara katılıp arkadaşlarınızla ya da ailenizle farklı ülkelerden gelen kahve çekirdekleri ve değişik demleme yöntemleri ile kahve demleyip içebilirsiniz.

Yazı: Dilara Özdeş / Foto: Yağız Karahan

*Bu yazı Marmara Life’ın Mayıs-Haziran 2018 sayısında yayımlanmıştır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s