Geçtiğimiz yıl çocukluğunu geçirdiği Trabzon Araklı’dan çobanlık yaptığı kuzulara, dalından erik topladığı ağaçlardan siyaset makamına uzanan yaşamına eğildiğimiz Hasan Akgün, dünyanın 64 ülkesinden yüzlerce insanı bir araya getirmeyi başardığı Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali ile “Sevgi birbirimize, barış hepimize” diyerek hafızalarımıza kazınmayı başarıyor…
Yerel yöneticilik kariyerine neredeyse yarım asıra yakın tecrübe sığdıran ve son yıllarda kültür sanat etkinliklerine verdiği önemle sosyal fayda yaratmaya çalışan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Kültür ve sanat, tüm dünyada sosyal ve ekonomik kalkınmanın temel bir bileşeni olarak ka- bul ediliyor. Toplumların refah seviyesi sıklıkla kültüre erişim ve sanatsal üretim gibi konularla bir arada anılıyor. Ayrıca kültür ve sanatın, sosyal etkilerinin yanında şehirlerin ve ülkelerin kalkınmasında da büyük bir rolü olduğunu söylemek mümkün. Kültür ve sanatın da içinde yer aldığı yaratıcı endüstrileri ülkemize kazandırmak için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.
Bu yıl festivalin 19’uncusunu düzenlediniz. Neler söylemek istersiniz?
Festival hazırlıklarını aralıksız sürdürdük. 27 Temmuz’da Taksim Meydanı Anıtı’nın etrafında yaklaşık 64 ülkenin sanat elçileri el ele tutuşarak, “Sevgi birbirimize, barış hepimize” mesajı verdi. Böylece festivalimiz başlamış oldu.Uluslararası Folklor Festivalleri ve Geleneksel Sanatlar Organizasyon Komitesi (CIOFF) tarafından 7 kez dünyanın en iyi kültür ve sanat festivali seçildik. 19. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali her açıdan kusursuz bir organizasyon olarak hafızalarda yer edecektir.
ÖNCELİĞİMİZ TOPLUMSAL SORUMLULUK
Festivali uluslararası boyuta taşımanızın sebebi nedir?
Festivaller, toplumun kültür hayatına katkı sağlamak için yapılır. ‘Toplumsal sorumluluk’ çerçevesi, eğitim, bilim, spor alanlarının yanında kültür ve sanatı da barındırıyor. Bu nedenle kültürel sektörlerin sürdürülebilir büyümesine olanak verecek altyapı ve mekanizmaların oluşturulması şart. Medeni ülkelerde festivallerin arkasında yüzde 95 belediyeler vardır. ‘Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’ buna en iyi örnek. Peki, bu festivali neden uluslararası boyuta taşıdık? 1990’a kadar Mimar Sinan Köprüsü üzerinde kendimiz çalıp, kendimiz oynardık. Bunu neden uluslararası boyutta yapmadığımızı düşündüm. Dünyadan sanat elçilerini buraya getirerek, onlara kültürümüzü ve misafirperverliğimizi tanıtmak istedik. Büyükçekmece’den dünyaya barış ve sevgi selamı vermek istedik. 2000’den itibaren Mimar Sinan Köprüsü üzerinde, Kervansaray’da ve Kültür Park’ta dünya çalıyor biz oynuyoruz, biz çalıyoruz dünya oynuyor. 64 ülkeden gelen bin 500’den fazla sanat elçisiyle el ele tutuşuyoruz, herkesi bir araya getiriyoruz. Kültür sanat etkinliklerini kültürel boyuta taşımak istiyoruz, işte festivalimizin amacı bu.
EN İYİSİNİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ!
Festivalin içeriğinden bahseder misiniz?
Bu festival kültür ve sanata hizmet ediyor. Dünya Festivaller Birliği tarafından denetleniyor. Denetleyen jüri üyeleri de yaklaşık 13 kişiden oluşuyor. Resmi açılış törenini 30 Temmuz’da saat 19.00’da başlattık. Tarihi Mimar Sinan Köprüsü üzerinde ışık, ses ve su gösterileriyle start verdik. Saat 20.00’de 64 ülkeden gelen sanat elçileri, Mimar Sinan Köprüsü üzerinde el ele tutuştu. Bayraklarını açarak “Sevgi birbirimize, barış hepimize” dediler. Akabinde sahneye geçtik. Yaklaşık bin kişi geleneksel kıyafetlerle folklorik gösteriler yaptı. Festivalin resmi açılış konuşmasında siyasi konuşmalara asla yer vermedik, festivalin amacından şaşmadık. Programın birinci etabında, ‘Dünya Heykel Sempozyumu’ yapıldı. Bir hafta boyunca ünlü heykeltıraşlar Büyükçekmece’de özel heykeller yaptı. İkinci etabında; dünyanın eski yaşantısını ortaya koyan ‘Uluslararası Altınköprü Halk Dansları Yarışması’ yapıldı. Yaklaşık 30 ülke yarıştı. Çok güzel görüntüler izledik. Bu yarışma, 19 yıldır Atatürk Kültür Merkezi’nde halka açık yapılıyor. Üçüncü etap; ‘Dünya Fotoğraf Yarışması’na bin fotoğrafçı 11 bin fotoğrafla katıldı. Dünya Fotoğrafçılar Birliği Başkanı’nın öncülüğünde yerli ve yabancı jüri üyeleri fotoğraf seçimlerini yaptı. Dereceye girenler festivalde açıklandı. Dördüncü etabında; Kervansaray’daki ‘El Sanatları Sergisi’ yapıldı. Bunlar festivalin esas ayakları. Ayrıca “çocuk” temalı bir bölüm oldu. 2 Ağustos’ta Büyükçekmeceli hanımlar, Türk Mutfağı Tanıtım Günü’nü gerçekleştirdi. Festival kapsamında komitemiz ödül verdi. Kültür ve sanatta ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ Rutkay Aziz ve Nevra Serezli’ye verilirken; basın dalında ‘Basın Başarı Ödülü’ gazeteci İsmail Saymaz’a, ‘Basın Onur Ödülü’ ise Altan Öymen’e verildi. Gelen misafirlerimize ülkemizin geleneksel yemeklerini büyük bir çadırda ikram edildi. Bütün yabancı temsilcileri İstanbul Büyükşehir Belediyesinin verdiği büyük bir vapurla geziye çıkarttık. Bu gezide yaklaşık 2 bin kişi yemek yedi. Hangi esnafa kaç kişinin gideceğini adaletsizlik olmasın diye önceden belirledik. Vatandaş festival döneminde çok yorgundu. Seçimler yeni bitmiş ve siyasi süreç beraberinde yorgunluk getirmişti. Bu festivalle insanlarımızı bir hafta her şeyden uzaklaştırıp, rahatlattığımıza inanıyoruz.
19. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali planladığınız gibi geçti mi?
Festival ilk günden final gecesine kadar kusursuz bir organizasyon olarak sürdü. 64 ülkeden gelen 1500 kültür ve sanat elçisini en iyi şekilde ağırladık ve ülkemizi en güzel şekilde tanıttık. Şimdi ülkelerine dönen bu 1500 genç, kültür ve sanat elçisi olarak bundan sonraki yaşamları boyunca bizim fahri elçimizdir, gittikleri her yerde Türkiye’yi, İstanbul’u ve Büyükçekmece’yi anlatacaklar. Bu da bizim en büyük kazancımızdır. Ayrıca şimdiden 20. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nin hazırlıklarına başladık. Gelecek yıl daha iyisini yapacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Biz bu yola, Türk Folklor Kurumu ile birlikte çıktık ve ortaya koyduğumuz uyumlu çalışma sayesinde sadece Türkiye’nin değil, dünyanın kültür ve sanat hayatına da önemli bir katkı sağlıyoruz. Bunun içinde Türk Folklor Kurumu’na, ekibime, sivil toplum kuruluşlarımıza ve festivali sahiplenerek büyümesine en büyük katkıyı sağlayan Büyük Büyükçekmece Aileme sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
DR. HASAN AKGÜN KİMDİR?
Trabzon’un Araklı ilçesinde doğan Akgün, ilköğrenimine Adapazarı Kaynarca’da başlayıp Florya Şenlikköy Ortaokulu’nda tamamladı. 1974 yılında, Yeşilköy 50. Yıl Lisesi’ni bitirdi. Her iki okulun da ilk mezunlarındandır. Belediyecilik hayatına 1974 yılının Ekim ayında Sefaköy Belediyesi’nde başlayan Hasan Akgün, yüksek öğrenimini çalışma hayatı ile birlikte yürüttü. 1978 yılında İstanbul Yabancı Diller Yüksekokulu’ndan mezun oldu. 1979-1988 yılları arasında Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’nün “Şehircilik ve Belediyelerin Yönetimi” konulu bir çok eğitim programına katılarak, bu alanda kapsamlı araştırmalar yaptı. 1989-1993 yılları arasında; Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa’da yerel yönetimlerin yapılarını inceledi ve bu yönetimlerin Türkiye’deki uygulamalarla karşılaştırmasını yaparak geniş çaplı bir çalışma ortaya koydu. 1992 yılında, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde “Belediyelerin Evrensel Gelişimi ve Bütçelerinin Analizi” konulu tezi ile yüksek lisansını tamamladı. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’nde doktora eğitimine başlayan Akgün, doktora çalışması sırasında özellikle Fransa’nın güney sahilleri ile İspanya’nın Barselona şehri kıyı planlaması çalışmalarını ve arazi kullanımını inceledi; bulgularını, Türkiye’deki uygulamalarla kıyasladı. 1996 yılında, “Kentsel Gelişme Sürecinde Büyükçekmece” konulu doktora tezini bitirdi ve ‘Doktor’ unvanı almaya hak kazandı.
- NOTLAR
Çeşitli sergi, atölye, gösteri ve etkinliklere ev sahipliği yapan “19. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali”nin açılış töreni Taksim Meydanı’nda gerçekleştirildi. - CIOFF tarafından 7 kez dünyanın en iyi festivali seçilme başarısı gösteren Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali bu yıl da birbirinden renkli ve etkili uluslararası kültür sanat etkinliği ile dolu dolu geçti. Festivalin bu yıl ki teması ise doğanın korunmasına dikkat çekmek amacıyla “Her Şey Doğadan” olarak seçildi.
- Büyükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen, 19’uncusu gerçekleştirilen ayrıca Türkiye’nin CIOFF’a ilk üye olan ve A kategorisindeki tek festivali ülkelerin dans gösterileri, sergiler, ünlü sanatçılar ,muhteşem konserler eşliğinde 4 Ağustos tarihine kadar sürdü.
Tüm Sanatlar Tek Festivalde Tanıtılıyor
Dünyanın birçok ülkesinden 5 ile 85 yaş arasındaki sanatçıları buluşturan festivalde; Uluslararası Çalgı Koleksiyonu, Uluslararası Kukla Festivali, Taş Plak Sergisi, Geleneksel El Sanatları, Fotoğraf Yarışması Sergisi, Uluslararası Kukla Tiyatrosu Gösterisi, Halk Dansları Yarışmaları ve Gösterileri, Heykel Sempozyumu, Çocuk El Sanatları Akademisi, Çocuk Seramik Akademisi ve Türk Yemekleri Sergisi gibi farklı etkinlikler halkın beğenisine sunuluyor.
*Bu yazı Marmara Life 2018 / Eylül- Ekim sayısında yayımlanmıştır.
https://atomic-temporary-93496388.wpcomstaging.com/2018/10/24/sehirler-ve-festivaller/