
Bir şehir düşünün. Kargo, dolmuş, nakliye şirketleri sokaklardan çekilmiş ve lojistik işlerini elektrikli mini araçlar yapıyor. Trafik daha rahat ve hava kirliliği en aza inmiş. Bunlar artık sadece hayal değil. Bir Türk şirketi olan United Group bunun için aralıksız çalışıyor. İSBAK’tan tanıdığımız Muhammed Alyürük United Group Teknoloji Başkanı oldu ve bu hayalleri gerçekleştirecek adımları atmaya başladı.
Bundan 20-30 yıl önce, savaş meydanlarında insanlar yerine insansız araçların savaşacağını söylesek birçok kişiye abartılı bir bilim kurgu hikayesi gibi gelirdi. Ama bugün savaş alanlarında artık uzaktan kumanda edilen robot araçlar sahaya çıkıyor. Şehirlerimizde dronlar, elektrikli bisikletler dolaşıyor. Peki bu yeni teknolojiler hayatımızı kolaylaştırmak için daha neler yapabilir? Örneğin şehirlerimizin içinden hem yoğun çevre kirletici olan hem de trafik sorunu oluşturan lojistik ve taşıma araçları kaldırılsa, yerlerine elektrikli bisikletler, scooterlarla taşımacılık yapılsa. Tam zamanında kargomuzu getirseler ve sessizce şehrimizde yol alsalar. Motor gürültüsü ve karbon emisyonu ile şehrimizi kirletmeseler, nasıl olur? Kısa mesafelerdeki yolcu taşımacılığını dolmuşlar yerine elektrikli araçlar yapsa, sessizce… Bütün bunlar mümkün mü?
Global bir çok otomotiv markası yanında TOGG gibi, milli tankımız Altay gibi teknolojilerde öncü rol üstlenen United Group’un teknoloji şirketleri bunu başarmak için çalışıyor. Daha önce İBB’nin akıllı şehirler üzerine çalışan iştiraki İSBAK’tan tanıdığımız Muhammed Alyürük, United Group Teknoloji Grup Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi oldu. Üzerlerinde çalıştıkları projeleri büyük bir heyecanla anlattı. O anlattıkça biz daha büyük bir heyecana kapıldık. Geleceğin şehirleri nasıl şekillenecek, gelin bilim kurgu filmi gibi bir röportajı birlikte okuyalım…
Bize United Group’tan bahsedebilir misiniz?
United Group, bünyesinde 11 şirket bulunduruyor. Yatırım ve ticaret yolculuğuna 1974 yılında otomotiv sektöründe başlayan United Group, bugün faaliyetlerini; entegre tesis yönetim hizmetleri, güvenlik, profesyonel temizlik, inşaat, otomotiv ve teknoloji sektörlerinde sürdürüyor. 2014 yılında yaşadığı değişim ve dönüşümle birlikte, başta teknoloji olmak üzere , tesis yönetimi, güvenlik, kurumsal yönetim gibi farklı sektörlere yatırım yaparak her geçen yıl hızla büyüyen ve gelişen bir yapıya kavuşan United Group, müşteri merkezli hizmet anlayışı ve sürdürülebilir büyüme odaklı bir stratejiyle faaliyetlerine devam etmiştir.
United Group, 350 idari kadro ve 10.000’i aşkın saha çalışanıyla Türkiye’nin 68 ilinde, milli ve kültürel değerlerden ödün vermeden, küreselleşen dünyanın iş ve rekabet koşullarına uygun şekilde tüm toplumun faydalanacağı hizmetler sunarak Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya, teknolojik yatırım ve çalışmalarına hız kesmeden devam etmekte.
Bu süreçte grubumuz içi dönüm noktası 2017 yılında başlattığı teknoloji yatırımları ile 20 yıldır bu sektörde faaliyette olan Ortem Elektronik A.Ş. gibi bir şirketin satın alınmasıdır. Ortem; otomotiv, savunma sanayii, araç takip sistemleri, telemetri, IoT gibi alanlarda mühendislik, Ar-Ge faaliyetleri ve üretimini gerçekleştiren köklü bir Türk şirketidir. Bu yatırım ile birlikte bir diğer önemli başlangıç Mahrek Teknoloji adında yeni bir şirketin kurulumunun da grubumuz tarafından gerçekleştirilmesidir. Mahrek Teknoloji de filo yönetimi, araç takip sistemleri, akıllı operasyon çözümleri, akıllı ulaşım ve akıllı şehir başlığı altında yer alan birçok alanda faaliyet gösteren bir şirket. Yine 2020 yılı içerisinde yaşanan pandemi sürecine rağmen DataFors ismiyle Boğaziçi Üniversitesi Teknopark içerisinde yapay zeka ve ileri veri analitiği üzerine çalışan yeni bir şirketimizi daha kurduk. Son olarak da yine bu yıl içerisinde rota optimizasyonu, personel taşımacılığı operasyon yönetimi, uçtan uca kargo operasyonu yönetimi sunmak üzere faaliyet gösteren RouteWix şirketine yatırımcı olduk.
TOGG’a Türk Mühendisliğini Katıyoruz
Biz sizi İSBAK’tan tanıyoruz. Teknoloji şirketlerinize tecrübe ettiğiniz şehir teknolojileri alanından ne gibi deneyimlerinizi taşımış oldunuz?
Mahrek Teknoloji olarak geçmiş dönemde uzmanlaştığımız ve yoğun tecrübemiz olan akıllı şehirler ve şehir yönetimi için ihtiyaç duyulan projeleri çok yeni uygulamalar ile hayata geçirmeye odaklanmış durumdayız. Şirketlerimizi bu dönemde birer sistem entegratörü olmaları hedefi ile modelleyerek bulundukları faaliyet alanlarında yeni iş birliktelikleri ile güçlendirmeyi planlıyoruz. Zira teknoloji grubumuz yukarıda da bahsettiğim şirketlerimiz yanında sturt-up , kobi ve sektörümüzdeki uzman şirketler ile yeni büyük projelere imza atarak büyümeye devam edecekler. Öncelikle Ortem’in otomotiv ve savunma sanayii alanında faaliyetlerini artırmasını hedefliyoruz. Ülkemizin yerli otomobili TOGG ile önemli iş birlikteliklerine imza attık, milli otomobilimizin belirli elektronik modüllerini Türk Mühendislerinin emeği ile tasarlayıp yerli ve milli olarak üreteceğiz. Ayrıca MAN, Mercedes, Volkswagen gibi birçok küresel markaya da halihazırda elektonik kontrol ünitesi, gövde kontrol ünitesi ve farklı özgün çözümlerimiz ile üretim yapıyoruz. Savunma sanayimiz için de önemli destekler sağlıyoruz. Adalet Bakanlığımız için devam eden ve ülkemizin gözdesi savunma sanayii şirketlerinden STM ile elektronik izleme (Elektronik Kelepçe) sisteminin milli olarak geliştirmesi üzerine Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Ticaret Bakanlığımız ile de ülkemizin en önemli telemetri ve araç takip sistemleri projelerinden birini yine yerli ve milli olarak geliştirerek ülkemize kazandırmış durumdayız.
Odağımız Ulaşım
Şehirlerimiz ile ilgili de çok yenilikçi ses getirecek projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Şu anda odağımıza başta mikromobilite, elektrikli ve otonom araçlar olmak üzere ulaşımı almış durumdayız. Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanlığımız şehirlerde mikromobilite çözümlerinin kullanımı, yani scooterların, elektrikli bisikletlerin kullanımı, paylaşım servislerinin hayata geçirilmesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Biz de bahsettiğim elektrikli araçlar ve akıllı şehir çözümleri başlığı altında mikromobilite çözümlerinden başlayarak yavaş yavaş ulaşım alanındaki kullanılacak bu tarz araçların yerli ve milli olarak ülkemize kazandırılması üzerine faaliyetler gösteriyoruz. Burada bahsettiğim konu yurtdışında üretilmiş hazır çözümleri, scooter ve bisikletleri ülkemize getirip şehirlere dağıtmak şeklinde değil. Biz şehrin yoğunluğunu azaltacak özellikle son kilometre kullanımı için büyük ihtiyaç olan daha çevreci araç ve lojistik teknolojilerinden bahsediyoruz. Bu konuda da yeni bir şirket yapılanmamız olacak ve ülkemizde ilk defa hem milli otomotiv mühendisliği ile elektrikli platform araçları ile kargo taşımacılığı gibi alanlarda faaliyet gösterecek milli elektrikli kargo bisikletlerinin üretimi üzerine çalışmalar gerçekleştireceğiz. Lojistik alanında bu araçlara özel optimizasyon yazılımları ile çalışan uçtan uca lojistik operasyon platformu oluşturacağız. Filo yönetimi, araç takip sistemleri alanındaki tecrübemiz, sahada yönettiğimiz on binlerce araçtan elde ettiğimiz veri ve farklı uzmanlıklara sahip teknoloji şirketlerimizin çalışmaları ile şehirlerimizde yeni bir taşımacılık sistemini hayata geçiriyor olacağız.
Bu süreç ile ilgili araştırmalarımız sonrası ilk tasarım çalışmalarımızı tamamlayarak pilot üretimlerimize odaklanmış durumdayız. Nasıl milli otomobilimiz TOGG ülkemiz için büyük bir öneme sahip ve ülkemizin otomotiv sanayinin geleceği ise biz de elektrikli araç teknolojisi ile bir milli bir platform üreteceğiz. Bu platform yüzde yüz elektrikli olacak. Bu platform üzerinde isterseniz kısa mesafedeki bir kargo taşımacılığı, isterseniz kısa mesafedeki yolcu taşımacılığı, bir tarım aracı, askeri bir araç ya da nasıl bir fonksiyona ihtiyacınız varsa bunu yerleştirip kullanabilir olacaksınız.
Teknoloji şirketlerimiz ile burada imza atmaya çalıştığımız dönüşüm, bugün dünyada trend olmuş paylaşım servisleri ve ulaşım hizmetinin servis olarak alınabildiği çözümlerin üretilmesi ve geliştirilmesine dayalı, karbon ayak izini ortadan kaldıran elektrikli araçların şehirlerin her alanında kullanımını sağlamak. Şehirde ihtiyaç duyduğunuz her anda size mobilite sunacak farklı elektrikli araçlar ile ihtiyacınızı karşılayacak, ana toplu ulaşım hatları arasındaki bağlantı dahil olmak üzere, kapıdan – kapıya ulaşım ve taşımacılığın çevreci, kolay, yaygın ve sürdürülebilir çözümleri ile yanınızda olacağız.
İşin kargo bölümünü sorayım. Şu an birçok kargo şirketi var ve bütün bu kargo şirketlerini tek çatı altında toplamak mümkün olacak mı ve neden bu sistemi tercih etsinler?
Neden etmesinler? Şayet biz onlara, optimize edilmiş bir kargo dağıtımı sistemi kurabilirsek, daha az maliyetle, daha fazla paketi, daha hızlı taşımalarını sağlarsak, yakıt , araç ve personel giderlerini en aza indirebilirsek, neden tercih edilmesin?
Şehirlerimizde taşımacılık yapan yüzbinlerce araç hareket ediyor. Yolcu taşımak için, öğrenci, işçi taşımak için veya ürünleri bir noktadan bir noktaya ulaştırmak için. Şu an geliştirdiğimiz elektrikli araç platformu dışında bir diğer hedefimiz de mevcutta çalışan veya taşıma yapan kargo ve servis araçlarının yüzde 20-25 oranında verimlilik sağlayacak ,taşıma sürelerini azaltarak seyahat sürelerini optimize edecek operasyonel mükemmellik ve verimlilik oluşturan bir uygulama. Amacımız koltuk paylaşımından, rota optimizasyonu ile taşımacılık yapan servis araçlarının sayısını azaltan ve müşterinin, personelin konforunu sağlayabilecek olan bir çözüm. Bu konuda aktif olarak birçok şirkete de işyeri servisleri hususunda hizmet veriyoruz. Pandeminin etkisi ile çözümlerimize yeni eklentiler de yaptık. Servislerimizde personel kartlarını okuyabilecek bir okuyucumuz var. Eğer bir personel COVID-19 teşhisi ile bildirilirse o gün serviste olanlar kimlerdi, bilgisini tek tek arayıp bulmak yerine, sistem otomatik olarak gittiği güzergahlarda kimler yolculuk yaptıysa onun raporunu verebiliyor. Yine geliştirdiğimiz akıllı bileklikler ile istenirse personel takibi ve iş yerinde temaslı olunan personelin de tespiti sistem üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
Bu röportajda anlattıklarınız şu anki hayatlarımızın normaline o kadar uzak ki, fiziksel olarak göstermediğiniz sürece bir bilim kurgu hikayesi olarak kalır.
Şu an için uzak gibi görünse de, aslında bir çoğunun ilk çıktılarını göstermek mümkün. Biz bu işlerin büyük bir bölümünü gerçekleştiriyor durumdayız. Örneğin biz filo yönetimi , araç takip, personel takip, IoT ve telemetri teknolojilerini şu an çok etkin kullanıyoruz. Bu teknolojiler, şehir taşımacılığının ve araç filolarının çoğunda kullanılıyor, yakında bu teknolojiler hayatın çok farklı alanlarında fabrikalarda, tarımda, hayvancılıkta da yoğun olarak kullanılacak. Telemetri sistemleri üzerinde istenilen birçok bilgi üretilerek izlenebilir ve takip edilebilir hale getiriliyor. Hareket, vücut sıcaklığı, konum ve istenen birçok veri kullanılacak sensörle ile toplanabiliyor. Özellikle ‘İnternetin inekleri’ olarak adlandırdığımız yeni bir projemizde hayvancılıkta telemetri ve IoT çözümlerimizi etkin kullanıyoruz. Hayvancılıkta üreme ve çiftleşme zamanları ile sağlık ve beslenme durumlarının takibi büyük öneme sahip. Telemetri sayesinde tüm bunları sıkı takip edebiliyoruz. Bahsettiğim akıllı bilekliklerimiz ile fabrikaya girerken kullandığınız personel kartı gibi, tüm takipleri gerçekleştirebiliyor ve fabrikada binlerce çalışan sosyal mesafeyi korumak için iki metreden daha fazla yaklaştığınızda bu bileklikler otomatik olarak birbirlerini uyarıyor. Bir çalışan COVID-19 olduğunda kime temas etti, kiminle yan yana geldi kiminle aynı odada bulundu bu otomatik olarak sistemden size geriye dönük olarak otomatikman biliniyor.
Global Pazara Açılmalıyız
-Sizi bu yeni iş alanları biraz heyecanlandırmış gibi…
Biz Türk girişimcileri ve mühendisleri olarak küresel alanda rekabet etmeliyiz. Yaptığımız çok güzel işler var ama bunları global pazara çıkaramadığımız sürece bunu etkin olarak pazarlayamıyor ve gerçek etkilerini gösteremiyoruz. Şimdi bu yeni teknoloji alanlarında çok farklı fırsatları görüyorum ve heyecanlanıyorum. Her yaptığımız çalışma, bir sonrakinin öncüsü…
Kamuda uzun yıllar elde ettiğim tecrübe olaylara daha geniş açıdan bakmamı sağladı ve oradaki heyecan da buraya yansıyor şu anda. Biz güçlü bilişim vadisi ekosistemi içerisinde birlikte büyümeyi hedeflediğimiz ülkemizin gururu olacak TOGG ile yan yanayız. Mobilite konusunda yenilikçi bilişim teknolojilerini çözümlerimiz arasına konumlandırmaya çalışacağız. Bunun içerisinde ödeme sistemleri, paylaşım sistemleri, akıllı taşımacılık sistemleri, elektrikli araçlar, elektrikli araçların şarj istasyonları, pil ve pil yönetim sistemleri bunların ödeme sistemleri olacak. Bunun gibi birçok çalışmayı hayata geçirmeye gayret göstereceğiz. Çok büyük fırsatların olduğuna inanıyoruz. Hem ülkemizde hem dünyada. Türk teknoloji şirketlerimiz ve mühendislerimiz çok iyi şeyler geliştiriyor bu alanda. Biz bu günlerde Mercedes gibi Man gibi global markalara üretim yapabiliyorsak, onların alt yapılarına destek verebiliyorsak, bu çalışmaların tamamı mühendis arkadaşlarımızın çalışmaları gayretleriyle oluyor. Önümüzdeki dönemlerde bu fırsatların aralıksız devam edeceğine inanıyor, ülkemize ve insanımıza sonsuz güveniyorum.