PAYDAŞLARIN KATILIMI LOGOLARLA SINIRLI KALMIYOR

Kuruluşundan bu yana pek çok atılımın öncüsü olan Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği MARUF, ilk organizasyonda dahi ilkleri gerçekleştirmiş oldu. Marmara Belediyeler Birliği – Göç Politikaları Merkezi Direktörü Burcuhan Şener ile yerel yönetimlerle özel sektör temsilcilerinin, akademisyenlerin, öğrencilerin ve kent yönetiminde yenilikçi, akılcı sistemlerin oluşturulmasına gönül vermiş tüm paydaşların bir araya geldiği bir arena olması için hazırlanan MARUF21 hakkında konuştuk. 

MARUF pek çok anlamda ilkleri başaran bir forum. MARUF’un öncü olduğu alanlardan bahsedebilir misiniz? 

Evet, MARUF ilkleri başaran bir forum oldu. Marmara Belediyeler Birliği zaten 1975 yılında kurulduğundan beri birçok şeyin öncüsü olmuş bir kurum. Marmara Belediyeler Birliğinin vizyonu “yetkin yerel yönetimler ve yaşam kalitesi yüksek sürdürülebilir kentler oluşturmak için küresel ölçekte fayda üreten öncü bir kurum olmak.” MARUF bu vizyonla çok örtüşüyor. Her şeyden önce MARUF Türkiye’de bu ölçekte düzenlenen ilk uluslararası kent forumu. Bu anlamda öncü. Peki, MARUF hangi ilkleri başardı? Kamu sektörünü, özel sektörü, belediyeleri, sivil toplum kuruluşlarını, bölgedeki tüm kalkınma ajanslarını, Türkiye’den ve yurt dışından şehre ilgi duyan tüm paydaşları bir araya getiren çok özel bir program. Play Marmara’da Marmara bölgesinin önemli altyapı projelerini, sorunlarını maket üzerinden oyun yöntemiyle tartıştık ve bunu belediye başkanları, Marmara Bölgesi’ndeki tüm kalkınma ajansları tartıştı. Bölgesel yaklaşımla ve yenilikçi bir metotla maket üzerinden ilk defa tartışma ortamı sağladık. Doktora öğrencileri, PhD Showcase kapsamında tezlerini 3 dakika içinde belediye başkanları, akademisyenler, Türk ve yabancı uzmanlardan oluşan benzersiz bir jüriye sunma imkânı buldu. Biz MARUF’u yerel diplomasinin bir aracı olarak da konumlandırdık hep zihnimizde. Dolayısıyla özellikle yabancı konuklarımıza İstanbul’u, Marmara’yı ve Türkiye’yi tanıtmak hedeflerimizden biriydi. Bunun için forumu teknik gezilerle besledik. İstanbul Bienalinden kentsel dönüşüm alanlarına, tarihi yarımadadan Boğaz turuna hazırladığımız rotalarda yabancı konuklarımıza İstanbul’u tanıttık. Tema oturumlarının yanı sıra İstanbul’a ve Marmara’ya özel oturumlar hazırladık. Sosyal kapsayıcılığı yalnızca temalarımızdan biri yapmadık. MARUF’un kendisinin de bunu başarması ve hissettirmesi çok önemli. Bunun için farklı sektörlerden, farklı cinsiyetlerden, farklı yaş gruplarından, farklı kıtalardan ve ülkelerden konuşmacılarımızın olmasına gayret gösterdik. Çok sesli, sektörler arası, disiplinler arası ve katılımcı yaklaşımı partnerlerimiz, stant alanlarımız ve katılımcılarımız için de benimsedik. Bir etkinlik uygulaması oluşturduk. Salonlarda doğrudan söz almak istemeyen katılımcılarımız sorularını telefon uygulaması üzerinden iletebildiler. Aynı şekilde konuşmacılarımız da katılımcılara bu uygulama üzerinden soru sorabildiler. MARUF21, MARUF19’un başlattığı yolda daha birçok ilki başarmaya devam edecek. 

Bu çapta uluslararası bir kent forumu yaparken farklı alanlardan ve sektörlerden kişiler ve kuruluşlarla işbirlikleri geliştirmek neden önemli? MARUF21 için hem hazırlık sürecinde hem de forum esnasında katılımcı ve çok paydaşlı bir yaklaşım belirlemenin forum başarısındaki rolü nasıl olur?

Biz yerel, ulusal, küresel düzeyde akademiden sivil topluma, yerel yönetimlerden bakanlıklara, kamu sektöründen özel sektöre ve tabii ki vatandaşlara kadar tüm paydaşları bir araya getirebileceğimiz ve şehre ilişkin sorunları konuşurken çözüm önerilerini odağımıza alabileceğimiz uluslararası bir kent forumu oluşturma fikriyle çıktık yola. Hazırlık sürecinde önce Marmara Belediyeler Birliği olarak biz kendi aramızda ne istediğimizi, ne yapabileceğimizi, muhtemel faydaları ve riskleri çokça tartıştık. Ardından pek çok kişiye danıştık, onların fikirlerini aldık. Türkiye’de ve yurt dışında birçok kurumu ziyaret ederek katkılarını aldık. Çok paydaşlı yaklaşım çok önemli. Yürütme Kurulumuzun ve partner kuruluşlarımızın desteği bu anlamda bizim için çok kıymetli. Paydaşlarımız MARUF19’a gerçekten katkı sağladı, orada sadece logoları bulunmadı. İçeriğe katkı sağlardılar, konuşmacı desteği verdiler, sergi düzenlendiler, stant açtılar, MARUF’un tanıtımına destek oldular. En önemlisi şehrin problemlerine ilişkin çözümlerini ortaya koydular. Hem hazırlık sürecinde hem de MARUF esnasında sürekli dirsek temasında olarak hep birlikte başarılı bir iş ortaya çıkardık. Forumun bu kadar kapsayıcı olmasında Yürütme Kurulumuzun, Danışma Kurulumuzun ve partnerlerimizin etkisi çok büyük. MARUF21’de de bu yaklaşımımızı sürdüreceğiz elbette. Bir önceki yıla kıyasla çok daha geniş bir kitleye ve farklı sektörlere ulaşmayı planlıyoruz. Forumun ortaya koyacağı ortak fayda için bu yaklaşımın hayati olduğuna inanıyoruz.  

MARUF19’da etkinliğe 25 farklı ülkeden katılım sağlanmıştı. MARUF21’de uluslararası kamu katılımını nasıl öngörüyorsunuz?

MARUF’u tasarlarken yurt dışında pek çok etkinlik ve forumu inceledik. Dünya neyi nasıl konuşuyor, kentle ilgili bireyleri nasıl bir araya getiriyor, bunu hangi konulara odaklanarak yapıyor, programa dair içerik, iletişim, katılım, işbirlikleri, organizasyonel düzenlemeler gibi etmenleri nasıl şekillendiriyor, gibi sorulara yanıt aradık. Küresel meselelerden kopuk olmayan, aynı zamanda yerelin sorunlarına ve ihtiyaçlarına da değinen özgün bir format ortaya çıkarmak istedik. Bu da hem yurt içinden hem de yurt dışından katılımı artırdı. Uluslararası katılımın bu kadar çeşitli ve fazla olmasında MARUF için geliştirdiğimiz uluslararası işbirliklerinin rolü de oldukça kritik elbette. MARUF21’de bir önceki forumda kurduğumuz işbirliklerine yenilerini ekleyerek yolumuza devam ediyoruz. Dünyadan pek çok yerel yönetim birliğiyle, çokça ülkenin büyükelçilik ve konsolosluklarıyla, yurt dışından belediyeler ve bakanlıklarla irtibat halindeyiz. Marmara Belediyeler Birliği, uluslararası ilişki ağı oldukça gelişkin bir kurum. MARUF21 hem Marmara Belediyeler Birliğinin bu geniş networkünden yararlanarak hem Türkiye’deki tecrübeyi yurt dışına aktarmayı hem de yurt dışındaki başarılı örnekleri buradaki katılımcılarımıza tanıtmayı amaçlıyor. Bu amaçla oldukça geniş bir uluslararası katılım bekliyoruz. 

MARUF21’de gerek destekçi gerek katılımcı olarak yer alacak olan özel sektör temsilcilerine neler söylemek istersiniz? Özel sektör neden burada olmalı?

Dünyada kent forumlarını incelediğimizde özel sektörün bu forumlara çok aktif bir şekilde katıldığını görüyoruz. Çünkü bu forumların ve MARUF’un esas amacı şehirlerin sorunlarını tartışmak ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmek. Özel sektör şehirlerin pek çok sorununa çözüm olabilecek hizmetlere ve ürünlere imza atıyor. Ulaşımdan altyapıya, telekomünikasyondan bilgi teknolojilerine pek çok alanda özel şirketler belediyelere hizmet ve ürünlerini sunuyor. Dolayısıyla özel sektör kuruluşları şehrin en önemli aktörlerinden birini oluşturuyor. MARUF21’de şehirlerin sorunlarını ve pratik ihtiyaçlarını konuşurken uygulamanın en önemli paydaşları olan özel sektörle geliştireceğimiz işbirlikleri çok önemli. Belediyelerimizi stant alanlarında, oturumlarda, B2B görüşmelerde özel sektör kuruluşlarımızla bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Kamu-özel işbirlikleri, yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçeklerde sürdürülebilir kalkınmanın neredeyse ön koşullarından biri. MARUF21 de bu işbirliklerine kapı aralamak için biçilmiş kaftan. MARUF19, 5000’in üzerinde katılımcıya ev sahipliği yapmıştı ve katılımcıların büyük bir kısmını belediye temsilcileri ve belediye başkanları oluşturuyordu. MARUF21, geniş katılımcı kitlesi ve odaklanacağı temalarla, şehirlerin ihtiyaçlarına yönelik hizmet ve ürün geliştiren özel sektör temsilcileriyle belediyeleri bir araya getirmek için çok doğru bir platform olacak. 

Marmara Life Maruf Özel Eki için tıklayınız

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s