ATIK YÖNETİMİ AKILLI SİSTEMLERE ENTEGRE EDİLMELİ

Atık yönetimi alanında hizmet veren EVREKA, Uluslararası Katı Atık Derneğinin bir üyesi olarak, geliştirilmiş özgün ve ileri teknolojiyle geri dönüşüm sektörünü yeniden şekillendirmeyi hedefliyor. Veriye dayalı takip yöntemiyle süreçleri yöneterek müştereklerinin kaynaklarını daha verimli kullanabilmelerini sağlayan EVREKA Kurucu Ortağı ve CEO’su Umutcan Duman’la, şirket faaliyetlerini ve projelerini konuştuk.

EVREKA olarak atık yönetimi konusunda akıllı hizmet vermek için yola çıktınız. Çalışmalarınızın detaylarından bahsedebilir misiniz?

EVREKA olarak tasarladığımız özgün teknoloji ile global atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörünü yeniden şekillendirmeyi amaçlıyoruz. Bu doğrultuda, atık yönetimine dâhil olan tüm süreçleri dijitalleştiriyoruz ve müşterilerimize verimli bir kaynak yönetimi fırsatı sunuyoruz. Ayrıca gerçek zamanlı veriye dayalı takip ve yönetim sistemi ile tüm operasyonların optimize edilmesini sağlıyoruz. Bu da akıllı çözümlerin beraberinde getirdiği birçok olumlu etkinin temelini oluşturuyor.

Atık toplama süreçlerindeki verimsizliği ortadan kaldırmak için yürüttüğünüz çalışmalar esnasında karşınıza çıkan spesifik problemler neler oldu?

Karşılaştığımız spesifik problemlerin başında alışkanlıkların değiştirilmesine karşı verdiğimiz mücadele geliyor. Bazen hem kullanıcıların hem de karar merciinde görev alan yetkililerin bizim vadettiğimiz verimlilik düzeyini benimseyebilmesi zorlu bir sürece dönüşüyor. Bu da uzun yıllardır süregelen alışkanlıklardan kaynaklanan bir probleme neden oluyor. Buna ek olarak, vatandaşların atık yönetimi bilincinin gelişime açık bir alan olduğu da bir gerçek ve bu taraftaki eksikliklerin çeşitli problemlere sebep olduğunu da gözlemliyoruz.

ISI HARİTACILIĞIYLA VERİ TOPLUYORUZ

Kentleşme ve nüfus yoğunluğunun artması ile birlikte veri kavramının hayatımızdaki yeri artmaya ve önem kazanmaya başladı. EVREKA, veriler üzerinde çalışırken, atık envanteri oluşturmak amacıyla topladığı bilgileri nasıl işliyor ve taraflara nasıl iletiyor?

Bizim veri toplama ve işleme sürecimiz, sektörde heat map olarak bilinen ısı haritaları aracılığı ile yürütülüyor. Bu ısı haritalarını kullanarak hangi bölgede, hangi günlerde ve saatlerde ne kadar atık üretileceğini öngörüyoruz. Ayrıca, elde edilen veriler ile toplama frekansı, vardiya planlama çalışması ve çöp toplama planlama çalışması gibi kritik görevleri yönetebiliyoruz. Spesifik görev yönetiminin yanı sıra envanter kontrolü ve yönetimi, dinamik rota optimizasyonu gibi verimlilik açısından önemli birçok operasyonu, gerçek zamanlı veriye dayanarak yönetme fırsatı sunuyoruz.

MERKEZİ KONTROL GEREKİYOR

Marmara Belediyeler Birliği, 2019’da Marmara Urban Forum (MARUF) adı altında Türkiye’nin en büyük şehircilik organizasyonunu düzenledi. Ekim ayında ikincisi gerçekleştirilecek olan organizasyonda, şehirlerimizin geleceği açısından neler masaya yatırılmalı ve hangi sorunlara çözüm aranmalı? 

Öncelikle atık toplama ve atık yönetimi konusunda yönetmelik oluşturmak ve tüm süreçlerin yönetmeliğe uygun yönetildiğinden emin olmak çok önemli. Ayrıca, sektör içerisinde teknolojinin sağladığı fırsatları yakalamak da bu alanda gelişimi ve değişimi gözlemleyebilmek adına önemli bir adım. Bu noktada, her türlü atık için akıllı atık toplama sistemlerinin kullanılması gerekiyor. Teknoloji ile otomasyon sağlamak ve merkezi kontrol elde etmek atık yönetimi sektörüne yeni bir boyut kazandıracaktır. Buna ek olarak, atık ayrıştırma ve geri dönüşüm tesislerinin geliştirilmesi de güçlü bir etki yaratacaktır. Özetle, akıllı sistemlerin güncel atık yönetimi sürecine entegre edilmesi hem atık yönetimi problemlerini ele almak hem de toplum sağlığını iyileştirmek için masaya yatırılması gereken en mühim konuların başında gelmektedir.

ULUSLARARASI ŞİRKETLERLE PROJELER YÜRÜTÜYORUZ

Küresel bir probleme çözüm üretmek için birlikte proje ürettiğiniz kurum ve kuruluşlar var mı?

Öncelikle EVREKA, Uluslararası Katı Atık Derneğinin bir üyesidir. Bu kapsamda biz hem Uluslararası Katı Atık Derneği ile hem de dernek üyesi uluslararası şirketlerle çeşitli projeler yürütmekteyiz. Buna ek olarak, belediyeler, kalkınma ajansları, özel atık toplama kurum ve kuruluşları ile beraber de birçok proje geliştiriyoruz. Son olarak, ileride değerli projelere imza atabilmek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile iletişim halinde olduğumuzu söyleyebilirim.

Hızlı kentleşme, vatandaşların atık oluşturma davranışını yeniden şekillendirmeye devam ederken, artan atık miktarının planlanması ve etkin yönetimi, yetkililer için bir sorun haline gelmeye başladı. Yerel yönetimlere bu konuda sunduğunuz çözüm yöntemleri nelerdir?

Bu konuda yerel yönetimlere pek çok çözüm sunuyoruz. Tasarladığımız yüksek teknoloji ile konteyner doluluk oranlarını ölçüyor, çöp toplama sürecinin doğru planlandığından ve yönetildiğinden emin oluyor ve sürece dahil olan her operasyonun optimizasyonunu sağlıyoruz. İhtiyaca göre özelleştirdiğimiz farklı sistemler ile kaynak yönetimine yeni bir bakış açısı getiriyoruz. Ayrıca, tasarladığımız teknoloji içerisinde yer alan yapay zekâ ile gerekli öngörülere ulaşabiliyor ve doğru planlama ile atık üretiminden bertarafına kadar tüm süreci maksimum verim ile yönetebiliyoruz.

Marmara Life Maruf Özel Eki için tıklayınız

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s