Her sektöre, platform bağımsız, uçtan uca çözümler sunan İnnova, akıllı şehirler kavramına veri odaklı yaklaşımıyla katkıda bulunan ve pandemi sürecinde sağlık sistemine ve dijital dönüşüme entegre projeleriyle pek çok atılım gerçekleştiren bir kuruluş. İnnova Satış Genel Müdür Yardımcısı Salih Çil, bizlere faaliyetlerini, hedeflerini ve akıllı şehirler kapsamında yerel yönetimlerle birlikte atılabilecek adımları anlatıyor.
MÜŞTERİ DENEYİMİNİ EN ÜST SEVİYEYE ULAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
Faaliyet alanlarınızı kısaca anlatır mısınız?
İnnova olarak, telekomünikasyon, finans, perakende, enerji, otomotiv, medya, üretim, hizmet ve kamuda sağlık, eğitim, ulaştırma, güvenlik ve altyapı alanları başta olmak üzere, her sektördeki kuruluşlara platform bağımsız, uçtan uca çözümler sunuyoruz. Sektörün ve müşterinin ihtiyaçlarına yön verme vizyonuyla, müşteri deneyimini en üste seviyeye taşımayı hedefliyoruz. 1999 yılında kurulan ve 2007 yılından bu yana iştiraki olduğu Türk Telekom Grubunun Bilgi Teknolojileri Çözümleri alanında ana sağlayıcı şirketlerinden ve Türkiye’nin sayılı bilişim teknolojileri firmalarından biri olarak birçok projede etkin rol üstleniyoruz.
İstanbul ve Ankara’daki merkez ofislerimizin yanı sıra, 12 şehirde daha bulunan ofislerimizle, 1400’den fazla uzman mühendisten oluşan kadromuzla, tamamen kendi kaynaklarımızla ürettiğimiz, yüzde 100 yerli ve milli çözümleri bugüne kadar 4 kıtada 37’den fazla ülkeye ihraç ettik. Şu anda Katar, Kuveyt, Lübnan, Bahreyn, Cezayir, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki projeler ile Yunanistan’daki kiosklarımızla aktif olarak yer alıyoruz.
Yapay zekâ teknolojileri, büyük veri, veri analitiği, IOT, RPA ve fintech alanlarında yetkinliğe sahip olan İnnova olarak; ödeme, sadakat ve tahsilat gibi fintek çözümleri alanında PayFlex İnnova, Nesnelerin İnterneti alanında SkywaveIoT, idari ve yasal alacak takibinde LEGA ve ATS, sağlık teknolojileri ve hastane yönetimi alanında HICAMP, ağ yönetim ve izleme alanında Network 360 markalarıyla hizmet veriyoruz. Bunların yanı sıra, biyometrik imza, e-işler, doküman yönetimi, hazine portalı, oortal yönetimi, Arena, Hermes, NOVA, Avioflex ile geniş bir yelpazede uçtan uca çözümler sunuyoruz.
Bunlara ek olarak, sahip olduğumuz yerli ve milli ürün yazılımları ile yönetilebilir hizmetler, dış kaynak ve danışmanlık hizmetleri de veriyoruz. Sistem entegrasyon tarafında donanım, Kiosk & Digital Signage ve altyapı hizmetlerini sunuyoruz. Üçüncü taraf ürün ve hizmetlerde SAP, Micro Focus, İş Zekâsı, CRM, IT Yönetişim, RPA ve Proje Yönetimi gibi alanlarda faaliyet gösteriyor ve kurumların dijital dönüşümüne de iş ortakları olarak destek oluyoruz.
SKYWAVEIOT EKONOMİK VE EKOLOJİK KAZANÇ SAĞLIYOR
Akıllı ve sürdürülebilir kent kavramı çerçevesinde, başta yerel yönetimler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları sizin hizmetlerinizden nasıl faydalanabilir?
Trafikten sağlığa, kamu hizmetlerinden enerji tasarrufuna kadar şehrin tüm ihtiyaçlarının merkezi bir sistem üzerinden yönetilebileceği ideal bir altyapı sunarak, şehirlerin vatandaşlar için daha yaşanabilir hale gelmesini sağlıyoruz. Analitik süreçlerle ortaya çıkabilecek sorunların henüz sorun oluşmadan tespit edilebilmesini ve önlem alınmasını sağlayan SkywaveIoT çözümlerimiz, ekonomik ve çevresel olarak büyük kazançlar elde edilmesine olanak veriyor.
Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz akıllı şehir projelerinde, sensörler ve nesneler/cihazlar arası haberleşme teknolojileri, kiosklar, dokunmatik ekranlar, veri merkezi, destek hizmetleri ve operasyon merkezi çözüm ve hizmetlerini SkywaveIoT platformumuz üzerinden sunduk. Ayrıca tüm bunların Akıllı Şehir yönetim platformumuz ile entegre biçimde yönetilmesini de sağlıyoruz.
AKILLI ŞEHİR TEK NOKTADAN YÖNETİLEBİLİR
Alanınızın, akıllı kent tasarımında geleceğe dönük olarak önemi ve değeri nedir?
Akıllı şehirler, temelde birçok teknolojinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor. Bunların başında, cihazların internete ve birbirlerine bağlanmasını ve haberleşmesini sağlayan Nesnelerin İnterneti (IoT) geliyor. IoT’de yeni nesil bağlantı teknolojilerinin yanı sıra, ölçümler yapabilen ve veri toplayan sensörler, kameralar ve benzeri çevre birimleri gibi
ekipmanlar kullanılıyor. IoT’yi bugün trafikten sağlığa, bina yönetiminden ulaşıma, hatta çevre korumaya kadar birçok alanda kullanabiliyoruz. Tüm bunların üzerinde siber güvenlik ve merkezi yönetim sistemleri çalışıyor. Ayrıca yapay zekâ, makine öğrenimi gibi teknolojiler de tahminleme, öngörülebilir bakım gibi noktalarda önemli fonksiyonlar üstleniyor.
Bahsettiğimiz bu yüksek teknolojilerin tamamını İnnova kaynaklarıyla geliştiriyor, entegre bir şekilde çalışmasını ve tek noktadan yönetilmesini sağlayan SkywaveIoT ve Akıllı Şehir Yönetim platformlarımızda bir araya getiriyoruz. Bu da gerçekleştirdiğimiz projelere, gelecekte karşımıza çıkacak otonom araçlar, sayısı artacak akıllı binalar ve yaygınlaşacak mobilite çözümleri gibi her tür gelişmeye kolayca uyum sağlama avantajı katıyor.
Teknoloji ve Ar-Ge’deki uzmanlığımız ile akıllı şehir alanında düşünce aşamasından geliştirmeye ve uygulamaya geçirmeye kadar ilgili tüm kurumların çözüm sağlayıcısı olarak yanlarında yer alırken, gelecekteki yeniliklere de her an hazır olmalarını sağlıyoruz.
PANDEMİ SÜRECİNDE SAĞLIK BAKANLIĞIYLA BİRLİKTE HAREKET ETTİK
Pek çok alanda hizmet veren bir kuruluş olarak, kamu ile ortak yürüttüğünüz en önemli projeler nelerdi?
2020 yılında geliştirilen, İnnova olarak paydaşı olduğumuz Sağlık Bakanlığının Hayat Eve Sığar (HES) ve Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi (FİTAS) projeleri pandemi döneminde kritik öneme sahip oldukça büyük projeler. Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile tüm sosyal alanlarda vatandaşların güvenle yaşamlarını sürdürmeleri hedefleniyor. Uygulama; vatandaşların yaşadıkları bölgedeki ya da gitmek istedikleri lokasyondaki risk durumunu ve hastalık yoğunluğunu harita üzerinden görebilmesini sağlıyor.
Covid-19 pozitif vakaların temasta bulunduğu kişilere ait sağlık verilerinin düzenli olarak takip edilmesini sağlayan FİTAS uygulaması, hastaların virüsü başkalarına bulaştırma tehlikesini azaltmayı ve izolasyon koşullarının sağlanmasını amaçlıyor.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve 922 taşra teşkilatının tüm donanım ve yazılımları için bakım ve operasyon desteği sunarak, 7 gün 24 saat hizmet vermesini sağladığımız projemiz ise kamu ile ortak yürüttüğümüz önemli bir başka projemiz.
AKILLI ATIK YÖNETİMİ SAĞLIYORUZ
Enerji verimliliği ve atık yönetimi konusunda çalışmalarınız var mı?
Enerji 4.0 kapsamında şirketler ve son tüketiciler, enerji tüketimlerini optimize etmek ve enerji kullanım maliyetlerini azaltmak istiyorlar. Bu bağlamda enerji dağıtım şirketleri de arz talep dengesine göre enerji üretimini optimize ederek enerji kesintilerini önceden tahminleyip kayıp maliyetlerini minimize etmeye çalışıyor. Yapay zekâ destekli enerji çözümlerimiz son zamanlarda bu hedeflere ulaşılmasında önemli ölçüde hizmet etmeye başladı. Özellikle sağladıkları servis ve ürünlerde enerjiye bağımlı çalışan şirketler için sürdürülebilir enerji en önemli stratejik önceliği teşkil ediyor. Bu anlamda, elektrik kesintilerinin tahminlenmesi ve yedek enerji kaynaklarının kesinti süresince hizmet vermesi hayati önem taşıyor. İnnova olarak biz, enerji önceliği olan firmalara sürdürülebilir enerji kaynağı oluşturmalarında, ileri yapay zekâ teknolojileri kullanan stratejik partner olarak hizmet kalitesi, müşteri memnuniyeti ve operasyonel verimliliklerinin arttırılmasında destek sağlıyoruz.
Skywawe IOT Akıllı Şehirler çözümümüzün alt bileşeni olarak akıllı atık yönetimi sağlıyoruz. Bölgelerdeki konteyner doluluk oranları anlık takip ediliyor, çöp toplama araçlarına dinamik olarak rota optimizasyonu yapılıyor. Gerçekten dolu konteynerlara gidilerek atıkların toplanması sağlanıyor. Böylece enerji ve kaynak tasarrufu sağlanırken, belediyeler alt iştiraklerini anlık veri üzerinden doğru KPI’lar ile takip edebiliyor.
HIZLANAN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE YÖNETEBİLMEYİ AMAÇLADIK
Sizin, özellikle pandemi sonrası değişen iş yapış şekilleri çerçevesinde yeni hedefleriniz ve gelecek vizyonunuz nedir?
Pandemi, dijital dönüşümün kaçınılmaz hale geldiğinin altını bir kez daha çizdi ve katalizör olarak bu çalışmalara hız kazandırdı. İnnova olarak dijital dönüşümde uzun yılların eseri tecrübemiz ve bilgi birikimimiz ile salgın boyunca müşterilerimizin yanında yer aldık ve kurumların bu süreçte ortaya çıkan ihtiyaçlarını karşıladık.
Bu süreçte hız kazanan dijital dönüşümü sistematik bir şekilde yönetebilmek için öncelikli olarak stratejik yol haritamızı belirledik. Ürün/servis odaklı organizasyon modelimizle çevikliğimizi artırırken, etkin müşteri, kaynak ve iletişim yönetimini hedefledik.
Çalışmalarımızın özünde, yerli ve milli teknoloji çözümlerinin geliştirilmesine katkı sağlayarak, teknolojinin sadece tüketicisi değil, üreticisi olma bilinciyle hareket ediyor, sektörümüze öncülük etmek için araştırma ve geliştirme faaliyetlerine büyük önem veriyoruz. Türk Telekomun da desteğiyle çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İnnova olarak kendi dönüşüm hikayemizi yazarken, müşterilerimizin de dijital dönüşümlerine ürünlerimizle ortak oluyor, AR-GE çalışmalarımızdan büyük güç alıyoruz. Değişime ayak uydurmak değil, değişimi yönetmek için AR-GE faaliyetlerimizi ara vermeden sürdürüyoruz.
İlerleyen süreçte de platform bağımsız ürün ve çözümlerimiz ile yapay zekâ, IoT ve AI teknolojilerinde, müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarını yüksek verimlilikle karşılamaya etkin bir biçimde odaklanacağız.
YENİ İŞBİRLİĞİ MODELLERİ ETKİNLİKTE YER ALMALI
2019 yılında düzenlenen MARUF etkinliği dünyanın her yerinden yerel yönetici, akademisyen, öğrenci, özel sektör temsilcisi ve kent hayatına yönelik çalışmaları olan katılımcıları bir araya getirdi. 2021’de düzenlenecek MARUF 21’de alanınızla ilgili olarak masaya yatırılması gereken konular sizce neler?
Akıllı şehirler alanındaki gelişmelerin ve yeni nesil teknolojilerin etkinlikte geniş yer bulmasını istiyoruz. Bu konudaki trendlerin başında mobilite ve buna bağlı olarak elektrikli taşıt sayısının artması geliyor. Bu elbette çevre ve iklim teknolojileriyle paralel ilerlemesi gereken bir alan. Yaşadığımız pandemi sonrasında hem çalışma hem sosyal amaçlı kullanabilecek paylaşımlı alanların, değişen çalışma biçimleri ve sağlık endişeleri ışığında yeniden tasarımı gündeme geliyor. Bunlara ek olarak, bugüne kadar dijitalleşme kapsamında düşünülmeyen temel hizmetlerin ve servislerin de dijitalleşmesi, geleceğimiz için önem taşıyor. Tüm bu trendleri veri toplama, depolama, işleme ve yönetme alanlarındaki yenilikleri göz önünde bulundurarak ele almak gerekiyor. Ayrıca kamu ve özel sektörün COVID-19 sonrası dönemde yaratabileceği yeni işbirliği modellerinin de etkinlikte yer bulmasında fayda görüyoruz.
Sizce yerel yönetimler alanınızla ilgili en çok hangi konularda gerekli adımları ivedilikle atmalı?
Akıllı şehir projelerinde, sadece doğrudan hizmet sunan çözümlerin değil, daha geniş kapsamlı bir planlamanın en baştan yapılması gerekiyor. İnnova olarak akıllı şehir çalışmalarına veri odaklı bir yaklaşım katıyoruz. Akıllı şehir unsurlarından topladığımız ve işlediğimiz verilerle öngörüler ve tahminlere dayalı karar destek mekanizmaları kurabiliyor, yapay zekanın ve makine öğreniminin akıllı şehir ögelerini sürekli olarak geliştirmesini sağlıyoruz. Bugüne kadarki deneyimlerimize bakarak; yerel yönetimlerin, projeleri daha bütüncül olarak ele almasının akıllı şehir çalışmalarının başarısını artırdığını ve şehrin enerji, çevre, ulaşım, güvenlik gibi birçok alanda daha verimli işlemesini sağladığını gördük. Dolayısıyla yerel yönetimlerin bütüncül bir planlama yapmalarını ve teknoloji başta olmak üzere, tüm alanlardaki paydaşlarıyla her aşamada bir arada hareket etmelerini umuyoruz.